Arancini (Αραντσίνι)

Υλικά

Για το ριζότο

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 300 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 4 1/2 φλ. ζωμός κότας
  • λίγο σαφράν
  • 100 γρ. παρμεζάνα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το γέμισμα

  • κομμάτια μοτσαρέλα

Για το πανάρισμα

  • 1 φλ. αλεύρι
  • 3 αυγά
  • 1 1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη

Arancini (Αραντσίνι)

Αφού πλάσουμε τα arancini, γεμίζουμε με ό,τι από τα προηγούμενα υλικά έχουμε, πανάρουμε σε γαλέτα και αυγό και τηγανίζουμε λίγα λεπτά 7-8´μέχρι να ροδίσουν.

Αν φτιάξετε από την αρχή ριζότο ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι με το βούτυρο όταν κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε λίγα λεπτά να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε 1′.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε 1´-2′ να λαδωθεί και να γίνει διάφανο.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί σχεδόν όλο. Αρχίζουμε να προσθέτουμε κουτάλα κουτάλα το ζεστό ζωμό μέχρι να τον πίνει κάθε φορά. Κάθε φορά που ρουφάει το ρύζι τον προηγούμενο ζωμό, προσθέτουμε την επόμενη δόση μέχρι να βράσει το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε. Η διαδικασία αυτή κρατάει 20-25′ και στο τέλος ρίχνουμε την παρμεζάνα.

Αφού γίνει το ριζότο το αδειάζουμε σε ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για το τέλειο ριζότο.

Αφού κρυώσει το ριζότο, παίρνουμε μπάλες ρυζιού σαν μεγάλο καρύδι και τις γεμίζουμε με κομμάτι τυρί. Πλάθουμε στρογγυλούς ρυζοκεφτέδες, αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τελειώσει όλο το ρύζι.

Φτιάχνουμε συνολικά 20 αραντσίνι.

Βάζουμε σε 3 διαφορετικά μπολ το αλεύρι, τα χτυπημένα αυγά και την τριμμένη φρυγανιά.

Βουτάμε κάθε arancini πρώτα στο αλεύρι, τινάζουμε, βουτάμε στο αυγό και τέλος πανάρουμε στη φρυγανιά.

Αφήνουμε στη σειρά τις ρυζοκροκέτες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες.

Ζεσταίνουμε λάδι για τηγάνισμα σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση. Το λάδι πρέπει να καλύπτει τους ρυζοκεφτέδες πάνω από τη μέση.

Η δύναμη της φωτιάς πρέπει να είναι μέτρια, όχι δυνατή.

Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε λίγα λίγα τα αραντσίνι και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσορόδινο χρώμα. Περίπου 8′ συνολικά.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Τα απολαμβάνουμε ζεστά γιατί έτσι είναι ακαταμάχητα. Μην τα αφήστε να παγώσουν θα γίνουν σαν λάστιχο.

Σερβίρετέ τα με μια σάλτσα ντομάτας για βουτιές μέχρι τέλους.

Μυστικά

Για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε τα αραντσίνι στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί το πανάρισμα.

Μπορείτε να γεμίσετε τους ρυζοκεφτέδες με ό,τι τυρί σας αρέσει αλλά και με μαγειρεμένο κρέας, κιμά ή κοτόπουλο. Βασικά με ό,τι σας έχει περισσέψει και δημιουργήστε μια νέα νόστιμη συνταγή.

Μη βάζετε πολλές ρυζοκροκέτες μαζί στο λάδι γιατί πέφτει η θερμοκρασία λαδιού και αντί να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, θα ρουφήξουν λάδι.

Μπορείτε να βάλετε λίγο σαφράν στο ριζότο, για πιο έντονο χρώμα στα arancini.

Παραλλαγές στη γέμιση

Μαγειρεμένος κιμάς ανακατεμένος με τυρί που λιώνει. Πρέπει να είναι στεγνός χωρίς σάλτσα.

Μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο κοτόπουλο ανακατεμένο με τριμμένο τυρί γραβιέρα ή άλλο τυρί που λιώνει.

Μοσχαράκι ραγού ψιλοκομμένο με αρακά, καρότα κλπ. στεγνό χωρίς σάλτσες.

Άγρια μανιτάρια σοτέ, ανακατεμένα με βότανα και τυριά.

Τα αραντσίνι μπορεί να είναι και σκέτα χωρίς γέμιση.

Αγαπάτε την Ιταλική κουζίνα; Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές εδώ!

https://www.argiro.gr/recipe/arancini/