Αρνί κότσι με κυδώνια

Αρωματικό αρνί με κυδώνια και αποξηραμένα φρούτα, ψημένο αργά στον φούρνο σε πλούσια σάλτσα. Ένα πιάτο με αρώματα Ανατολής, ιδανικό για γιορτινά τραπέζια.

Εύκολη
2:05

6 μερίδες

20 λεπτά

1 ώρα και 45 λεπτά

Υλικά

ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΔΩΝΙΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Τηγάνι

Τηγάνι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΔΩΝΙΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Video

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε τα αρνίσια κότσια να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  2. Τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγο αλεύρι. Ανακατεύουμε να «ντυθούν» παντού με το αλεύρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό.
  3. Ζεσταίνουμε σε μια πλασωτέ κατσαρόλα με χοντρή βάση το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κότσια από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε σε
    ένα σκεύος όπου τα διατηρούμε σκεπασμένα και ζεστά.
  4. Σοτάρουμε στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσει.
  5. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό.
  6. Ρίχνουμε την κρέμα βαλσαμικού, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
  7. Επαναφέρουμε τα κότσια στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με το ζωμό και σκεπάζουμε το σκεύος με βαρύ καπάκι.
  8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό για περίπου μία ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το κρέας.

KΥΔΩΝΙΑ

  1. Στο μεταξύ, πλένουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε με τη φλούδα σε κυδωνάτες φέτες. Αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  2. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο μαζί με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κυδώνια σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, να καψαλιστούν εξωτερικά.
  3. Μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί, ώστε να μείνουν τα αρώματά του.
  5. Ρίχνουμε την κρέμα βαλσαμικού και αφήνουμε τη σάλτσα στη φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρά και να γλασάρει.
  6. Όταν περάσουν η μία ώρα και τα 15 λεπτά ψησίματος του κρέατος, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα σοταρισμένα κυδώνια και τα αποξηραμένα φρούτα.
  7. Ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού και, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε λίγο επιπλέον ζωμό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.
  8. Όταν μαλακώσει καλά το αρνί και ψηθούν τα κυδώνια χωρίς όμως να παραβράσουν, τα βγάζουμε προσεκτικά σε πιατέλα.
  9. Δένουμε τη σάλτσα που έχει μείνει στην κατσαρόλα βράζοντάς τη για λίγα λεπτά μέχρι να πυκνώσει και να γλασάρει.
  10. Περιχύνουμε το φαγητό με τη δεμένη σάλτσα και το σερβίρουμε με κουσκούς, πασπαλίζοντας με μπόλικο ρόδι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Απόρρητο