Αυτό το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες είναι. Από τα νοστιμότερα και πιο αγαπητά φαγητά φούρνου της ελληνικής κουζίνας. Για αυτό και είναι από τα πρώτα...

Αυτό το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες είναι. Από τα νοστιμότερα και πιο αγαπητά φαγητά φούρνου της ελληνικής κουζίνας. Για αυτό και είναι από τα πρώτα φαγητά που σκεφτόμαστε για ένα γιορτινό τραπέζι, και όχι απαραίτητα το Πασχαλινό.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες
1539

Για το αρνί στο φούρνο με πατάτες

  • 2 ½ kg αρνί κατά προτίμηση από μικρό αρνάκι
  • 12 πατάτες μεγάλες
  • Αλάτι
  • Ανάμεικτα πιπέρια
  • Λεμονοπίπερο
  • 2 λεμόνια χυμό και ξύσμα
  • 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 2 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • 2 κλων. φρέσκο δεντρολίβανο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα με βότανα (χωρίς γλουτένη)
  • 2 σκελ. ολόκληρες σκόρδο
  • 1 φλ. νερό
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Λαδόκολλα
  • Αλουμινόχαρτο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για τις πατάτες

    Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, χυμό και ξύσμα, τη ρίγανη, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.

    Τα χτυπάμε με σύρμα, να γίνουν σαν κρέμα.

    Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες.

    Τις ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά.

    Αδειάζουμε τις πατάτες σε βαθύ ταψί.

    Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα και τα κλαδάκια θυμάρι και δεντρολίβανο.

    Για το αρνί

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κομμάτι ή να κόψουμε το αρνί σε μερίδες για το αρνί στο φούρνο.

    Κάνουμε χαρακιές στη σπάλα του αρνιού και μπήγουμε με τα δάχτυλα μπόλικο αλατοπίπερο και λεμονοπίπερο.

    Τοποθετούμε το αρνί πάνω στο στρώμα πατάτας.

    Περιχύνουμε με το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες. Το αλείφουμε να πάει παντού.

    Τέλος, προσθέτουμε στο ταψί το νερό.

    Καλύπτουμε το ταψί, σκεπάζουμε µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί για να σφραγίσουμε καλά.

    Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200°C.

    Ξεσκεπάζουμε το ταψί, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα και κάτι, μέχρι να ψηθεί το κρέας, να ροδίσει η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες πίνοντας όλα τα υγρά του αρνιού. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του.

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται