Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΓΟΦΕΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΕΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ
Εξοπλισμός
Πυρίμαχο σκεύος
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΓΟΦΕΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΕΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΓΟΦΕΤΕΣ
- Θα χρησιμοποιήσουμε πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος 23×33 εκ. για να ψήσουμε τις αυγοφέτες.
- Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, τη βανίλια, το αλάτι και το γάλα να ενωθούν.
- Αλείφουμε με το βούτυρο όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Πασπαλίζουμε επάνω την μαύρη ζάχαρη φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα.
- Απλώνουμε 2-2 φέτες ψωμί ενωμένες, κάνοντας μια παχιά στρώση στη βάση του ταψιού και κόβοντας τες λίγο αν χρειαστεί για να γεμίσει η βάση και οι γωνιές του ταψιού.
- Περιχύνουμε σιγά σιγά με 1 -1/2 φλ. μείγμα αυγό – γάλα.
- Ρίχνουμε σε μια στρώση τις καραμελωμένες μπανάνες και καλύπτουμε με την πραλίνα.
- Σκεπάζουμε τα υλικά με το υπόλοιπο ψωμί. Η επιφάνεια του ταψιού καλύπτεται με 6 ολόκληρες φέτες και μισή φέτα κομμένη στη μέση.
- Πιέζουμε ελαφρά να κολλήσουν οι στρώσεις μεταξύ τους.
- Περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά (αυγά – γάλα) και αφήνουμε να σταθεί και να ρουφήξει για 30′.
- Αν έχετε χρόνο, όσο περισσότερο το αφήσετε να ποτίσει το ψωμί, τόσο πιο αφράτο και νόστιμο θα γίνει το γλυκό.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 35′ περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.
- Αφήνουμε για 10′ στον πάγκο.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με λίγη άχνη ή περιχύνουμε με λίγο μέλι.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΕΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ
- Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
- Βάζουμε τις μπανάνες μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
- Φανταστική ιδέα για το σπιτικό κυριακάτικο brunch ή πρωινό.
- Εκτός από γλυκές αυγοφέτες, φτιάξτε και τις πανεύκολες αλμυρές αυγοφέτες.