Baba Ganoush

Το Baba Ganoush είναι ένα ορεκτικό της λιβανέζικης κουζίνας, που παρασκευάζεται από ψητή μελιτζάνα και ταχίνι. Αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της περιοχής.

Εύκολη
0:40

4 μερίδες

10 λεπτά

30 λεπτά

baba ganoush

Υλικά

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Πρώτα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC.
  2. Θα ψήσουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες, είτε πάνω στη φωτιά (γκάζι ή BBQ) για καπνιστό άρωμα, είτε στον φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  3. Αφήνουμε να γίνουν χλιαρές και τις ανοίγουμε στη μέση, και με κουτάλι παίρνουμε την ψίχα.
  4. Σε ένα μπόλ βάζουμε τη ψίχα μελιτζάνας και την λιώνουμε με πιρούνι ή μπορούμε να την πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ για πιο λεία υφή.
  5. Προσθέτουμε το σκόρδο, ταχίνι, λεμόνι, ελαιόλαδο, ξίδι, αλάτι & πιπέρι.
  6. Ανακατεύουμε καλά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε λίγη σκόνη τσίλι και σπόρους ρόδι, καθώς και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο.
  7. Σερβίρουμε την baba ganoush δροσερή και συνοδεύουμε με ψητές αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα.

Tips

  • Κάνε μικρές τρυπίτσες με πιρούνι ολόγυρα πριν ψήσετε τις μελιτζάνες,
  • Παραλλαγές: Αντικαθιστούμε το ταχίνι με γιαούρτι ή μαγιονέζα και προσθέτουμε ψιλοκομμένη ψητή πιπεριά ή ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους.
Απόρρητο