• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 10 λεπτά
395
  • 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 100 γρ. γιαούρτι (ή ξινόγαλο)
  • 125 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 200 γρ. καστάνη ζάχαρη (ή μαύρη ζάχαρη)
  • 220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1/3 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια 1 κ.γλ. σόδα μαγερικής
  • 2 αυγά χτυπημένα (σε θερμ. δωμ.)
  • 3 μέτριες ώριμες μπανάνες
  • 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (βούτυρο λιωμένο, αυγά και γιαούρτι). 

    Βάζουμε το λεμόνι στο γιαούρτι κι ανακατεύουμε.

    Το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 160°C βαθμούς στον αέρα.

    Βουτυρώνουμε και αλευρώνουνε μακρόστενη φόρμα  με διαστάσεις 23×12 εκατοστών.

    Οι μπανάνες πρέπει να είναι πολύ ώριμες και μαλακές.

    Σε ένα μικρό μπολ, πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις πολύ ώριμες μπανάνες.

    Το αφήνουμε στην άκρη το μίγμα για το banana bread.

    Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο και τη ζάχαρη.

    Με το σύρμα τα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη για το μπανανόψωμο μας.

    Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, την βανίλια και την κανέλα.

    Με το σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν να γίνουν κρέμα.

    Χωριστά σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι με ένα κουτάλι.

    Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο υγρό μίγμα .

    Απαλά ανακατεύουμε με το σύρμα.

    Δεν πρέπει να ανακατεύουμε για πολύ ώρα γιατί θα γίνει πολύ ελαστικό.

    Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι, τις πολτοποιημένες μπανάνες και τα καρύδια.

    Απαλά ανακατεύουμε.

    Το αδειάζουμε στη φόρμα.

    Ψήσιμο – Χρόνος

    Ψήνουμε  για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.

    Αν ψήσετε στις αντιστάσεις, θα το βάλετε στην κάτω σχάρα.

    Αν ψήσετε τον αέρα, θα βάλετε το ταψί στη μεσαία σχάρα.

    Προς το τέλος του ψησίματος, ίσως χρειαστεί να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει πολύ χρώμα η επιφάνεια του.

    Αφήνουμε στον πάγκο να σταθεί για 15 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

    Το γλυκό είναι έτοιμο να το απολαύσετε!

    Μικρά μυστικά

    Για να παραμείνει ζουμερό  και να ενταθούν τα αρώματα της μπανάνας, πρέπει αφού το ψήσουμε και κρυώσει τελείως, να το τυλίξουμε σε μία λαδόκολλα, να το βάλουμε σε σακούλα τροφίμων και να το σφραγίσουμε. Το αφήνουμε να σταθεί όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα μοιάζει σαν να είναι σιροπιασμένο και τα αρώματα του είναι 10 φορές πιο πλούσια.

    Τα καρύδια  δεν είναι απαραίτητα, εάν θέλετε μπορείτε να τα παραλείψετε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σοκολάτα σε κομμάτια ή σταγόνες.

    Στην Αμερική όπου το λατρεύουν, το κόβουν σε φέτες και το φρυγανίζουν στην τοστιέρα. Το απολαμβάνουν δηλαδή στο πρωινό τους.

    Το ξινόγαλα ή το γιαούρτι του δίνει φανταστική γεύση και υφή.

    Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για 3 με 4 ημέρες κλεισμένο αεροστεγώς για να μην στεγνώσει.

    Διατηρείται επίσης στην κατάψυξη τυλιγμένο πολύ καλά με μεμβράνη για αρκετές εβδομάδες.

    Εναλλακτικά αρώματα που μπορείς να δώσεις  είναι συνδυασμός κανέλας, γαρίφαλου και μοσχοκάρυδου.

    Το αφήνουμε να κρυώσει, μπορείς να το περιχύσεις με λιωμένη σοκολάτα.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται