Banana bread από την Αργυρώ
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (βούτυρο λιωμένο, αυγά και γιαούρτι). Αν θέλετε να αντικαταστήσετε κάποιο από τα υλικά, θα βρείτε παρακάτω αντικαταστάσεις υλικών.
Βάζουμε το λεμόνι στο γιαούρτι κι ανακατεύουμε.
Το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 160°C βαθμούς στον αέρα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουνε μακρόστενη φόρμα του κέικ με διαστάσεις 23×12 εκατοστών.
Οι μπανάνες πρέπει να είναι πολύ ώριμες και μαλακές.
Σε ένα μικρό μπολ, πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις πολύ ώριμες μπανάνες.
Το αφήνουμε στην άκρη το μίγμα για το banana bread.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο και τη ζάχαρη.
Με το σύρμα τα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη για το μπανανόψωμο μας.
Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, την βανίλια και την κανέλα.
Με το σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν να γίνουν κρέμα.
Χωριστά σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο υγρό μείγμα για κέικ.
Απαλά ανακατεύουμε με το σύρμα. Δεν πρέπει να ανακατεύουμε για πολύ ώρα γιατί θα γίνει πολύ ελαστική η ζύμη του banana bread.
Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι, τις πολτοποιημένες μπανάνες και τα καρύδια.
Απαλά ανακατεύουμε το μείγμα για κέικ για το banana bread.
Το αδειάζουμε στη φόρμα του κέικ.
Ψήνουμε το banana bread για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.
Αν ψήσετε στις αντιστάσεις, θα βάλετε το banana bread στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Αν ψήσετε τον αέρα, θα βάλετε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου σας.
Προς το τέλος του ψησίματος, ίσως χρειαστεί να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει πολύ χρώμα η επιφάνεια του.
Αφήνουμε το μπανανόψωμο στον πάγκο να σταθεί για 15 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Το γλυκό είναι έτοιμο να το απολαύσετε!
Μυστικό
Δεν βγάζουμε ποτέ το μείγμα για κέικ από το φούρνο εάν δεν ελέγξουμε αν ψήθηκε σωστά στην καρδιά του. Μπήγουμε τη λάμα από ένα μαχαίρι στην καρδιά του και αν αυτή βγει στεγνή από ζύμη τότε είναι έτοιμο.
Ίσως χρειαστεί λίγα λεπτά επιπλέον ψησίματος μέχρι να στεγνώσει καλά η καρδιά του μπανανόψωμο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι ζάχαρη έχετε ή ό,τι ζάχαρη προτιμάτε. Με την καστανή ή μαύρη ζάχαρη, έχει πιο πλούσια γεύση ενώ με την λευκή ζάχαρη καραμελώνει πιο σωστά.
Για να παραμείνει ζουμερό το μπανανόψωμο και να ενταθούν τα αρώματα της μπανάνας, πρέπει αφού το ψήσουμε και κρυώσει τελείως, να το τυλίξουμε σε μία λαδόκολλα, να το βάλουμε σε σακούλα τροφίμων και να το σφραγίσουμε. Το αφήνουμε να σταθεί όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα μοιάζει σαν να είναι σιροπιασμένο και τα αρώματα του είναι 10 φορές πιο πλούσια.
Τα καρύδια στο banana bread δεν είναι απαραίτητα, εάν θέλετε μπορείτε να τα παραλείψετε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σοκολάτα σε κομμάτια ή σταγόνες στο μείγμα για κέικ.
Στην Αμερική όπου λατρεύουν το banana bread, το κόβουν σε φέτες και το φρυγανίζουν στην τοστιέρα. Το απολαμβάνουν δηλαδή στο πρωινό τους όπως ένα κανονικό ψωμί με βούτυρο.
Το ξινόγαλα ή το γιαούρτι δίνει φανταστική γεύση και υφή στο banana bread.
Το banana bread διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για 3 με 4 ημέρες κλεισμένο αεροστεγώς για να μην στεγνώσει.
Διατηρείται επίσης στην κατάψυξη τυλιγμένο πολύ καλά με μεμβράνη για αρκετές εβδομάδες.
Εναλλακτικά αρώματα που μπορείς να δώσεις στο μπανανόψωμο είναι συνδυασμός κανέλας, γαρίφαλου και μοσχοκάρυδου.
Το αφήνουμε να κρυώσει, μπορείς να το περιχύσεις με λιωμένη σοκολάτα.
Με το μείγμα για κέικ του banana bread, μπορείς να φτιάξεις muffins σε θήκες και να τα ψήσεις για περίπου 30 λεπτά.