Υλικά
ΣΤΕΡΕΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΥΡΗ ΜΠΟΜΠΟΤΑ
ΥΓΡΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΥΡΗ ΜΠΟΜΠΟΤΑ
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΜΠΟΜΠΟΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΥΚΙΑ ΜΠΟΜΠΟΤΑ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΣΤΕΡΕΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΥΡΗ ΜΠΟΜΠΟΤΑ
ΥΓΡΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΥΡΗ ΜΠΟΜΠΟΤΑ
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΜΠΟΜΠΟΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΥΚΙΑ ΜΠΟΜΠΟΤΑ
Εκτέλεση
ΑΛΜΥΡΗ ΜΠΟΜΠΟΤΑ
- Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 200°C βαθμούς στις αντιστάσεις και βουτυρώνουμε ένα ταψί 24 εκατοστών.
- Σε μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε τα υγρά υλικά και τα ανακατεύουμε με σύρμα.
- Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στέρεα υλικά.
- Προσθέτουμε τα τυριά.
- Ανακατεύουμε ίσα που να ενωθούν τα υλικά-προσοχή, δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα.
- Αδειάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 25-30′ μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
- Αν θέλετε λεπτή μπομπότα χρησιμοποιήστε μακρόστενο ταψί 23χ30 εκ.
- Μπορείτε να προσθέσετε 1 φλ. βρασμένο καλαμπόκι λίγο πριν τη βάλετε στο ταψί.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΜΠΟΜΠΟΤΑ
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε για 3 με 4 λεπτά τα φρέσκα κρεμμύδια και την καυτερή πιπεριά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το καλαμπόκι, ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Ρίχνουμε τα σοταρισμένα υλικά. Ανακατεύουμε, τη βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.
- Αν θέλετε προσθέστε λίγο βρασμένο καλαμπόκι στη συνταγή. Η προσθήκη καλαμποκιού την απογειώνει!
ΓΛΥΚΙΑ ΜΠΟΜΠΟΤΑ ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
- Η γλυκιά μπομπότα γίνεται με δύο τρόπους. Σαν κρέμα από καλαμπόκι ή σαν κέικ.
- Στην πρώτη περίπτωση ζεσταίνουμε το γάλα, ή νερό αν θέλουμε και ρίχνουμε μέσα στο καλαμποκάλευρο τη ζάχαρη, την κανέλα, τις σταφίδες και το ξύσμα από πορτοκάλι.
- Σχηματίζεται μια κρέμα που την βάζουμε σε μπολάκια η βαθιά πιάτα να κρυώσει.
- Είναι ιδανική τροφή για μωρά.
ΓΛΥΚΙΑ ΜΠΟΜΠΟΤΑ ΚΕΙΚ
- Ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και με σύρμα ανακατεύοντας ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο για να μην σβολιάσει.
- Όταν ενωθούν όλα σε χυλό, αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το ξύσμα, τις σταφίδες, την κανέλα, το baking powder κι ανακατεύουμε.
- Τέλος, στο χυμό από πορτοκάλι, ρίχνουμε τη σόδα και μόλις αφρίσει, τα προσθέτουμε στο χυλό καλαμποκιού.
- Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε με κουτάλα.
- Αδειάζουμε σε ταψί λαδωμένο 28-30 εκατ. και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στους 180˚C μέχρι να ροδίσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά και κόβουμε σε κομμάτια.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τελείως τη ζάχαρη με μέλι ή να βάλετε παραπάνω σταφίδες.
Tips
- Μπαίνει πάντα σε ρηχό ταψί ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα η ζύμη-χυλός να είναι απλωτή δηλαδή και να γίνεται τραγανή ολόγυρα με πλούσια γεύση.
- Μπορείτε να βάλετε τυρί κασέρι, φέτα ή ό,τι τυρί έχετε, αλλά μπορείτε να τη φτιάξετε και σκέτη χωρίς προσθήκη τυριού.
Μπομπότα έφτιαχναν παλιά σε δύσκολες περιόδους, κυρίως στην κατοχή. Με λίγο καλαμποκάλευρο και νερό την έφτιαχναν, ώστε να έχουν την αίσθηση του ψωμιού. Αυτός ο απλός χυλός από καλαμπόκι, έχει υψηλή διατροφική αξία.
Στην επαρχία την φτιάχνουν ακόμα και σήμερα και είναι τόσο νόστιμη που πραγματικά δεν σταματάς όταν δοκιμάσεις. Είναι τόσο ωραία η γεύση της, ειδικά όταν στη ζύμη βάζουμε εκτός από το καλαμποκάλευρο και λίγο αλεύρι αλλά και γάλα, γιαούρτι, πολλές φορές αυγά και τυρί. Η γεύση της είναι φανταστική και είναι πολύ θρεπτική τροφή. Η γλυκιά αφράτη μπομπότα γίνεται με σταφίδες και κανέλα και θυμίζει ένα σφιχτό κέικ πολύ θρεπτικό.