Κέικ καρότου

Αφράτο και ζουμερό κέικ καρότου με πορτοκάλι, καρύδι και σταφίδες, καλυμμένο με απολαυστική κρέμα τυριού.

Εύκολη
1:00

12 μερίδες

20 λεπτά

40 λεπτά

κεικ καροτου - κέικ καροτου - κέικ καρότου

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ

Εξοπλισμός

Κόσκινο

Κόσκινο

Μίξερ με κάδο

Μίξερ με κάδο

Φόρμα

Φόρμα

Φούρνος

Φούρνος

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ

Video

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το κακάο.
  3. Παίρνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια.
  4. Τρίβουμε το καρότο και ψιλοκόβουμε το καρύδι.
  5. Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  6. Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε τη λευκή ζάχαρη, τη μαύρη ζάχαρη και το λάδι.
  7. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, αφήνουμε τη ζάχαρη μέσα στο λάδι να σταθεί για 10–15 λεπτά πριν το χτύπημα.
  8. Προσθέτουμε τα αυγά ένα–ένα, περιμένοντας κάθε φορά να τα απορροφήσει το μείγμα πριν συνεχίσουμε.
  9. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
  10. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τα στερεά υλικά σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας απαλά.
    Από τη στιγμή που μπαίνει το αλεύρι, αποφεύγουμε το υπερβολικό ανακάτεμα.
  11. Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, το καρύδι και τη σταφίδα και διπλώνουμε απαλά το μείγμα με σπάτουλα, ώστε να ενσωματωθούν.
  12. Βουτυρώνουμε δύο ταψάκια διαμέτρου 23 εκ. και στρώνουμε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί.
  13. Μοιράζουμε ισόποσα το μείγμα στα ταψάκια.
  14. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να σταθεροποιηθεί. Ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο· αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο.
  15. Βγάζουμε τα ταψάκια από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
  16. Τοποθετούμε το πρώτο κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος.
  17. Αλείφουμε την επιφάνειά του με τη μισή ποσότητα από την κρέμα επικάλυψης.
  18. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κέικ και καλύπτουμε την επιφάνειά του με την υπόλοιπη κρέμα.
  19. Γαρνίρετε προαιρετικά με λεπτές φλούδες καρότου.

ΚΡΕΜΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ

  1. Βάζουμε το τυρί κρέμα στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά, κοσκινίζοντας, την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  3. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα.

Tips

  • Φροντίζουμε τα αυγά και το τυρί κρέμα να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Απόρρητο