Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Μίξερ με κάδο
Φόρμα
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ
Video
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το κακάο.
- Παίρνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια.
- Τρίβουμε το καρότο και ψιλοκόβουμε το καρύδι.
- Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε τη λευκή ζάχαρη, τη μαύρη ζάχαρη και το λάδι.
- Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, αφήνουμε τη ζάχαρη μέσα στο λάδι να σταθεί για 10–15 λεπτά πριν το χτύπημα.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα–ένα, περιμένοντας κάθε φορά να τα απορροφήσει το μείγμα πριν συνεχίσουμε.
- Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τα στερεά υλικά σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας απαλά.
Από τη στιγμή που μπαίνει το αλεύρι, αποφεύγουμε το υπερβολικό ανακάτεμα. - Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, το καρύδι και τη σταφίδα και διπλώνουμε απαλά το μείγμα με σπάτουλα, ώστε να ενσωματωθούν.
- Βουτυρώνουμε δύο ταψάκια διαμέτρου 23 εκ. και στρώνουμε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί.
- Μοιράζουμε ισόποσα το μείγμα στα ταψάκια.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να σταθεροποιηθεί. Ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο· αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο.
- Βγάζουμε τα ταψάκια από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
- Τοποθετούμε το πρώτο κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος.
- Αλείφουμε την επιφάνειά του με τη μισή ποσότητα από την κρέμα επικάλυψης.
- Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κέικ και καλύπτουμε την επιφάνειά του με την υπόλοιπη κρέμα.
- Γαρνίρετε προαιρετικά με λεπτές φλούδες καρότου.
ΚΡΕΜΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ
- Βάζουμε το τυρί κρέμα στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε σταδιακά, κοσκινίζοντας, την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
Μυστικά για το καλύτερο κέικ καρότου
Tips
- Φροντίζουμε τα αυγά και το τυρί κρέμα να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.









