• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
526
  • Για το κέικ
  • 300 γραμ. καλαμποκέλαιο
  • 200 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γραμ. μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη
  • 4 αυγά (θερμ. δωμ.)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 300 γραμ. τριμμένο καροτο
  • 100 γραμ. καρύδια
  • 100 γραμ. σταφίδες
  • Στερεά υλικά
  • 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γραμ. κακάο
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.γλ. σόδα
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • Για την επικάλυψη
  • 250 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γραμ. άχνη ζάχαρη
  • 100 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κέικ καρότου

    Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 160°C στον αέρα.

    Φροντίζουμε τα αυγά και το τυρί κρέμα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το κακάο.

    Παίρνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια.

    Τρίβουμε το καρότο και ψιλοκόβουμε το καρύδι.

    Βουτυρώνουμε 2 ταψάκια με διάμετρο 23 εκατοστά και στρώνουμε στη βάση αντικολλητικό χαρτί.

    Βάζουμε σε μπολ όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

    Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη λευκή ζάχαρη, τη μαύρη ζάχαρη και το λάδι.

    Χτυπάμε τα υλικά στον κάδο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.

    Για καλύτερο αποτέλεσμα, αφήστε τη ζάχαρη στο λάδι να σταθεί και να μουλιάσει για 10 με 15 λεπτά. 

    Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά για να τα απορροφά το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.

    Ρίχνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι.

    Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ.

    Προσθέτουμε σε δύο δόσεις σιγά σιγά τα στερεά υλικά.

    Δεν ανακατεύουμε πολύ το μείγμα από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι.

    Τέλος, ρίχνουμε το τριμμένο καρότο, το ψιλοκομμένο καρύδι και τη σταφίδα και απαλά αναδιπλώνουμε το μίγμα να μπουν μέσα τα υλικά.

    Ισομοιράζουμε το μίγμα στα έτοιμα ταψάκια.

    Ψήσιμο του κέικ καρότου

    Ψήνουμε για 40 λεπτά στη μεσαία σχάρα έως ότου να σταθεροποιηθεί και να φουσκώσει.

    Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο το βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του.

    Αν βγει καθαρό από ζύμη τότε το κέικ είναι έτοιμο.

    Το βγάζουμε από το φούρνο.

    Αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε με προσοχή.

    Το βάζουμε σε πιατέλα.

    Αλείφουμε με τη μισή κρέμα για την επικάλυψη του.

    Τοποθετούμε το άλλο κέικ από πάνω και αλείφουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

    Διαφήμιση

    Για την επικάλυψη

    Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα και με το σύρμα ανάδευσης χτυπάμε για λίγο να αφρατέψει.

    Ρίχνουμε λίγη λίγη κοσκινίζοντας την άχνη ζάχαρη μέσα στο τυρί κρέμα χτυπώντας παράλληλα το μίγμα.

    Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα και χτυπάμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.

    Μυστικά επιτυχίας

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Για καλύτερο αποτέλεσμα, αφήστε τη ζάχαρη στο λάδι να σταθεί και να μουλιάσει για 10 με 15 λεπτά.

    Η ζάχαρη που λιώνει σε ένα μείγμα για κέικ θα καραμελώσει πιο σωστά στο ψήσιμο, θα λιώσει πιο γρήγορα και θα πάρει αμέσως όγκο το κέικ καρότου.

    Για να γίνει πολύ αφράτο, τρίψτε το καρότο σε λεπτό τρίφτη.

    Όσο πιο ψιλοτριμμένο είναι το καρότο, τόσο πιο σωστά θα ομογενοποιηθεί, χωρίς πολύ ανακάτεμα.

    Βάζοντας μαύρη ζάχαρη, η γεύση απογειώνεται και το χρώμα θα γίνει λίγο πιο σκούρο εξαιτίας της μελάσας που περιέχει. Για πιο πλούσια γεύση και άρωμα λοιπόν, βάλτε και μαύρη ζάχαρη.

    Σε περίπτωση που δεν έχετε μαύρη ζάχαρη βάλτε λευκή στο κέικ με καρότο.

    Κοσκινίστε με ένα κόσκινο τα στερεά υλικά.

    Ρίξτε σταδιακά το αλεύρι με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.

    Για να γίνει αφράτο, μην ανακατέψετε πολύ ώρα το αλεύρι με το υπόλοιπο μίγμα. Με το ανακάτεμα αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης κι αντί για αφράτο, θα βγει λασπωμένο και με λαστιχένια υφή.

    Aφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο και τρίψτε το τριμμένο καρότο με λίγη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Στην ουσία με αυτόν τον τρόπο “ψήνουμε” το καρότο, το μαρινάρουμε με ζάχαρη και αλάτι, για να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα αρώματα και να ομογενοποιηθεί πιο σωστά μέσα στο μίγμα. Το υγρό που θα μείνει στο μπολ προσθέστε το στο κέικ καρότου για περισσότερη γεύση καρότο.

    Για πιο πλούσιο άρωμα και υγρασία, αν έχετε χρόνο, μουλιάστε τις σταφίδες σε λίγο χυμό ή κονιάκ. Στραγγίστε καλά και αλευρώστε τες πριν τις ρίξετε στο μείγμα. Με αυτόν τον τρόπο θα βγάλουν δυο φορές περισσότερα αρώματα μέσα κέικ καρότο.

    Λίγο τριμμένο φρέσκο τζίντζερ, θα απογειώσει το κέικ σας. Αν έχετε φρέσκο τζίντζερ προσθέστε στο μείγμα μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ και απογειώστε το.

    Αφήστε το να σταθεί για 15 λεπτά στη φόρμα του αφού βγάλετε από το φούρνο το carrot cake.

    Ξεφορμάρετε με προσοχή και βάλτε το σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

    Μπορείτε να το κόψετε σε λεπτές οριζόντιες φέτες, γεμίζοντας ενδιάμεσα με κρέμα, για να φτιάξετε με ύψος που είναι πολύ εντυπωσιακό. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διπλασιάσετε τα υλικά για την παρασκευή της επικάλυψης του.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται