Εκτέλεση
Χαλβάς του μπακάλη με μέλι, με 2 υλικά
Βάζουμε το μέλι σε βαθιά κατσαρόλα. Ο χαλβάς του μπακάλη έχει για μοναδικό γλυκαντικό το μέλι Βράζουμε το μέλι να γίνει καραμέλα. Αν έχουμε θερμόμετρο πρέπει το μέλι να φτάσει στους 118 °C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο για να τσεκάρουμε ότι είναι έτοιμο το μέλι, ρίχνουμε λίγες σταγόνες μέλι σε ένα πιάτο με νερό. Αν οι σταγόνες γίνουν σαν μαλακή καραμέλα είναι έτοιμο.
Βάζουμε το ταχίνι σε ένα μπολ. Πασπαλίζουμε με την κανέλα.
Λίγο λίγο ρίχνουμε το ζεστό μέλι στο μπολ με το ταχίνι Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε σε δόσεις το μέλι μέχρι να το απορροφήσει όλο το ταχίνι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Όσο ανακατεύουμε θα δούμε ότι το ταχίνι γίνεται πιο σφιχτό. Όταν πλέον έχει πέσει η θερμοκρασία του χαλβά και μπορούμε να πιάσουμε με το χέρι, συνεχίζουμε να διπλώνουμε ζυμώνουμε τον χαλβά με μέλι.
Τέλος προσθέτουμε λίγους ξηρούς καρπούς και ζυμώνουμε τον χαλβά.
Πασπαλίζουμε ένα μικρό μπολ με λίγους ξηρούς καρπούς.
Βάζουμε μέσα τον χαλβά και πιέζουμε καλά να κολλήσει στους ξηρούς καρπούς και να ισιώσει η επιφάνεια του χαλβά με μέλι.
Αφήνουμε να σταθεί ο χαλβάς και να κρυώσει τελείως.
Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε μπουκιές. Ο χαλβάς με μέλι διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Μυστικά για χαλβά με ταχίνι, χαλβά του μπακάλη
-Αν δεν έχετε θερμόμετρο για να μετρήσετε τη θερμοκρασία της καραμέλας, θα ρίξετε σταγόνες από την καραμέλα μέσα σε ένα ποτήρι με λίγο νερό. Πιάστε την καραμέλα ανάμεσα στα δάχτυλα και πιέστε. Οι σταγόνες πρέπει να είναι σαν μαλακή καραμέλα που πλάθεται.
-Μπορείτε να αρωματίσετε τον σπιτικό χαλβά με κανέλα, βανίλια, μαστίχα ή ό,τι σας αρέσει.
-Μπορείτε να βάλετε καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια ή οποίο ξηρό καρπό θέλετε.
-Μπορείτε να βάλετε κακάο στο ταχίνι και κομμάτια σοκολάτας, αφού βάλετε την καραμέλα και όσο ακόμα ο χαλβάς είναι ζεστός, ώστε να λιώσει ομοιόμορφα.
-Ο χαλβάς διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου δεν χρειάζεται ψυγείο.
Ιστορία του χαλβά με ταχίνι
Ο χαλβάς του μπακάλη όπως τον λέμε, κατάγεται από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και κυρίως τις αραβικές. Στην Ελλάδα έφτασε το 22 με την καταστροφή. Ήταν αγαπημένο γλυκό του Σουλτάνου και πολύ διαδεδομένο στην Τουρκία. Έτσι οι Μικρασιάτες έφεραν την τέχνη του χαλβά και όλα τα μυστικά του στην Ελλάδα.
Άνοιξαν μικρά εργαστήρια στον Πειραιά, στην Θεσσαλονίκη και στην Σύρο κυρίως.
Σήμερα χαλβάς με ταχίνι φτιάχνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στην Μακεδονία, στην Θεσσαλία, στην Μαγνησία, Στην Σύρο, αλλά και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Γλυκό που αγαπάμε πολύ στην Ελλάδα. Έχει υψηλή θερμιδική αξία αλλά και υψηλή διατροφική αξία. Ο χαλβάς με μέλι, χωρίς ζάχαρη, είναι το ιδανικό γλυκό των αθλητών.
Εάν σας άρεσε ο χαλβάς του μπακάλη με ταχίνι χωρίς ζάχαρη δοκιμάστε και τον κλασικό χαλβά του μπακάλη!