Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Πλάστης
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
- Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε το λάδι, τη ρακή, το λεμόνι και το νερό.
- Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά να βραχούν και να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
- Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα γύρω από το κουτάλι τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο.
- Με δυνατές κινήσεις και αλευρώνοντας τα χέρια όποτε είναι αναγκαίο, ζυμώνουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει απαλή και εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε για τουλάχιστον 30′ να ξεκουραστεί.
- Αφού ξεκουραστεί η ζύμη τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε τετράγωνα φύλλα.
- Στο κέντρο κάθε φύλλου ακουμπάμε 1 κουτάλια γέμισης.
- Κλείνουμε σε σχήμα φακέλου αφήνοντας λίγο ανοιχτή την επιφάνεια.
- Αφού τελειώσουμε με τα χορτοπιτάκια, μπορούμε να τα ψήσουμε, να τα τηγανίσουμε ή να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.
- Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα χόρτα.
- Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Σε μία πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 2-3′.
- Προσθέτουμε τα χόρτα κι ανακατεύουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και τον μάραθο.
- Βάζουμε τη γέμιση σε σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
Για τη γέμιση
ΨΗΣΙΜΟ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
- Χορτοπιτάκια στο τηγάνι
Αν θέλουμε να τηγανίσουμε τα χορτοπιτάκια μας, προσέχουμε να τα έχουμε κλείσει πολύ καλά στο πάνω μέρος γιατί αλλιώς θα χυθεί όλη μας η γέμιση. - Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λίγα-λίγα τηγανίζουμε τα χορτοπιτάκια στο καυτό λάδι και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
- Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Χορτοπιτάκια στο φούρνο
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα, ακουμπάμε τα χορτοπιτάκια στη σειρά. - Με ένα πινέλο λαδώνουμε την επιφάνειά τους.
- Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Τα ψήνουμε στο αέρα, στους 180 °C στην μεσαία σχάρα, για περίπου 30′, να ροδίσουν ελαφρά.
- Χορτοπιτάκια στην κατάψυξη
Τα αραδιάζουμε σε δίσκους και τα παγώνουμε στην κατάψυξη να σφίξουν. Μετά, τα αποθηκεύουμε σε σακούλα τροφίμων καλά σφραγισμένη. Παγωμένα όπως είναι, τα βάζουμε στο φούρνο ή στο καυτό τηγάνι.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Όσο πιο πολύ ξεκουράσεις τη ζύμη μετά το ζύμωμα, τόσο πιο ωραίο κι ελαστικό γίνεται το ζυμάρι κι ανοίγει πιο εύκολα σε λεπτό φύλλο.
- Να αλευρώνεις τον πάγκο σου κάθε φορά που νιώθεις ότι κολλάει ελαφρά το φύλλο.
- Η γέμιση πρέπει να είναι πολύ στεγνή για να γίνουν τραγανά.
- Τα χορτοπιτάκια στο τηγάνι είναι συγκλονιστικά και το φύλλο γεμίζει φουσκαλίτσες και μετατρέπεται σε τραγανές μπουκιές.