Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε το σιτάρι από το προηγούμενο βράδυ σε μπολ με μπόλικο νερό. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρό πλιγούρι που βράζει πιο γρήγορα.
- Βράζουμε τις φακές για 5’ και πετάμε το νερό. Τις στραγγίζουμε.
- Καθαρίζουμε τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε μικρά καρέ.
- Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το πράσο για 3-4’.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για μισό λεπτό.
- Έπειτα, προσθέτουμε τις φακές και το σιτάρι, το καρότο και την γλυκοπατάτα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε νερό ζεστό να καλυφτούν οι φακές (ή ζωμό), το δαφνόφυλλο και το κύμινο.
- Σιγομαγειρεύουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν και να μείνουν με λίγη σούπα.
- Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε.
- Όταν μαλακώσουν οι φακές και έχει χυλώσει το σιτάρι, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε δυνατά το φαγητό.
- Τέλος, ρίχνουμε τον ξερό δυόσμο και σβήνουμε τις φακές.
- Προσθέτουμε λίγες σταγόνες ξύδι από κρασί.
- Αφήνουμε σκεπασμένο το φαγητό να σταθεί για 10’.
- Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα τις χυλωμένες άσπρες φακές, με τα απίστευτα αρώματα και την μοναδική νοστιμιά.
ΜΥΣΤΙΚΟ
- Βράζω πάντα τις φακές και πετάω το πρώτο νερό.
- Οι φακές θέλουν βράσιμο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν.
- Το σιτάρι, αν δεν προλάβετε να το μουλιάσετε από το προηγούμενο βράδυ θέλει αρκετή ώρα βράσιμο για να χυλώσει.
- Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρό πλιγούρι που βράζει πιο γρήγορα.
- Μην παραλείψετε τον δυόσμο, απογειώνει τις φακές.
- Αν θέλετε προσθέστε και φρέσκο δυόσμο στο σερβίρισμα.