Φακές άσπρες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μία θρεπτική vegan συνταγή με απλά υλικά και πολύ νοστιμιά.

Φακές άσπρες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μία θρεπτική vegan συνταγή με απλά υλικά και πολύ νοστιμιά.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
35

Για τις φακές

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. φακές ψιλές
  • 1 φλ. σιτάρι (ή χοντρό πλιγούρι)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο σε φέτες
  • 1 πράσο τρυφερό σε λεπτές φέτες
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κόκκινη γλυκοπατάτα κομμένη σε καρέ
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Λίγες πρέζα/ες κύμινο
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο ξύδι για το σερβίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για φακές άσπρες

    Μουλιάζουμε το σιτάρι από το προηγούμενο βράδυ σε μπολ με μπόλικο νερό. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρό πλιγούρι που βράζει πιο γρήγορα.

    Βράζουμε τις φακές για 5’ και πετάμε το νερό. Τις στραγγίζουμε.

    Καθαρίζουμε τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε μικρά καρέ.

    Ζεσταίνουμε 2 κσ από το ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το πράσο για 3-4’.

    Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για μισό λεπτό.

    Έπειτα, προσθέτουμε τις φακές και το σιτάρι, το καρότο και την γλυκοπατάτα και ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε νερό ζεστό να καλυφτούν οι φακές (ή ζωμό), το δαφνόφυλλο και το κύμινο.

    Σιγομαγειρεύουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν και να μείνουν με λίγη σούπα.

    Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε.

    Όταν μαλακώσουν οι φακές και έχει χυλώσει το σιτάρι, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε δυνατά το φαγητό.

    Τέλος, ρίχνουμε τον ξερό δυόσμο και σβήνουμε τις φακές.

    Προσθέτουμε λίγες σταγόνες ξύδι από κρασί.

    Αφήνουμε σκεπασμένο το φαγητό να σταθεί για 10’.

    Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα τις χυλωμένες άσπρες φακές, με τα απίστευτα αρώματα και την μοναδική νοστιμιά.

    Μυστικό

    Βράζω πάντα τις φακές και πετάω το πρώτο νερό.

    Οι φακές θέλουν βράσιμο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν.

    Διαβάστε περισσότερα μυστικά για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε σωστά τα όσπρια εδώ.

    Το σιτάρι, αν δεν προλάβετε να το μουλιάσετε από το προηγούμενο βράδυ θέλει αρκετή ώρα βράσιμο για να χυλώσει.

    Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρό πλιγούρι που βράζει πιο γρήγορα.

    Μην παραλείψετε τον δυόσμο, απογειώνει τις φακές.

    Αν θέλετε προσθέστε και φρέσκο δυόσμο στο σερβίρισμα.

    Θέλετε περισσότερες νόστιμες και υγιεινές συνταγές για να μαγειρέψετε τις φακές; Σας τις έχω εδώ!

    Αν σας άρεσαν οι φακές άσπρες, δοκιμάστε και την παρακάτω θρεπτική συνταγή.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται