Φασολάδα λευκή λεμονάτη, χωρίς μούλιασμα! Σερβίρεται με αλίπαστα και ελιές!

Φασολάδα λευκή λεμονάτη, χωρίς μούλιασμα! Σερβίρεται με αλίπαστα και ελιές!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
227

Για την φασολάδα άσπρη

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φασόλια (μέτρια ή ψιλά)
  • 2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 2 καρότα (κομμένα σε μικρά καρέ)
  • 1 ματσ. κρεμμυδάκια φρέσκα (με τα φύλλα τους ψιλοκομένα)
  • 2 lt νερό (ζεστό)
  • 1 πατάτα (μικρή)
  • 1 ματσ. σέλινο
  • 2 κλων. σέλερυ
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 ματσ. σέσκουλα
  • 1 ματσ. λάπαθα
  • 2 λεμόνια
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για την άσπρη φασολάδα

    Δεν χρειάζεται να μουλιάσουμε από πριν τα φασόλια.

    Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα καρότα σε μικρά καρέ κομμάτια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σέλερι.

    Τρίβουμε την πατάτα σε χοντρό τρίφτη.

    Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά, ίσα να μισομαλακώσουν.

    Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

    Βάζουμε 3 κ.σ ελαιόλαδο (από το συνολικό), σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι.

    Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν.

    Τα αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά να σωταριστούν.

    Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει 4 με 5 εκατοστά από την επιφάνειά τους.

    Προσθέτουμε την τριμμένη πατάτα.

    Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη λεμονάτη φασολάδα για 30 με 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.

    Τότε προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κι αν θέλουμε λίγο μπούκοβο.

    Ρίχνουμε μέσα τον άνηθο, τα ψιλοκομμένα χόρτα, το σέλινο και τα φρέσκα κρεμμύδια.

    Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αφενός γιατί είναι πιο υγιεινό (το ελαιόλαδο κρατάει όλα του τα αρώματα και τα θρεπτικά συστατικά) και πιο γευστικό, αφετέρου γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να χυλώσουν τα όσπρια.

    Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και ο ζωμός τους να μοιάζει με πυκνή σάλτσα.

    Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος κι ελέγχουμε το αλατοπίπερο για τη λεμονάτη φασολάδα.

     

    Για το σερβίρισμα

    Σερβίρουμε την λεμονάτη άσπρη φασολάδα ραντίζοντας με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και προσθέτοντας λίγο λεμόνι.

    Αν σας περισσέψει φασολάδα, την επόμενη μέρα, προσθέστε λίγο ρύζι και λίγο νερό και φτιάξτε υγιεινό φασουλόρυζο.

    Διαφήμιση

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται