Εκτέλεση
Διαλέγουμε χάντρες τρυφερές, ανοίγουμε κάθε λοβό στη μέση και ξεκολλάμε τα φασόλια.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά.
Κόβουμε την πατάτα, το κολοκύθι και τη μελιτζάνα σε μεγάλα κομμάτια και το καρότο σε λεπτές φέτες.
Κρατάμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το τελείωμα της συνταγής και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο σε πλασωτέ κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας στην κατσαρόλα.
Τρίβουμε για 1 λεπτό τα υλικά με ξύλινη κουτάλα, να ψηθεί ο πελτές και να βγάλει το σκόρδο τα αρώματά του.
Ρίχνουμε τις πατάτες, το καρότο, το κολοκύθι και τη μελιτζάνα και ανακατεύουμε να λαδωθούν.
Προσθέτουμε τις χάντρες και τα φρέσκα φασολάκια και ανακατεύουμε να λαδωθούν.
Τέλος, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και ζεστό νερό ώστε να μισοσκεπάζονται τα λαχανικά (περίπου 1½ φλιτζ.).
Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένο το σκεύος για 50 λεπτά περίπου, ελέγχοντας ανά διαστήματα τα υγρά ώστε να συμπληρώσουμε, αν χρειάζεται, λίγο ζεστό νερό.
Το φαγητό στο τέλος πρέπει να πιει τη σάλτσα του και να μείνει με το λάδι του.
Δοκιμάζουμε αν έβρασαν οι χάντρες και προς το τέλος του μαγειρέματος πασπαλίζουμε με μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Μυστικά
Δεν ανακατεύουμε τα υλικά κατά το μαγείρεμα γιατί θα λιώσουν, απλά ανακινούμε την κατσαρόλα από τις λαβές όποτε είναι αναγκαίο.
Αφήνουμε το φαγητό εκτός φωτιάς σκεπασμένο για 10 λεπτά να μελώσει η λίγη σάλτσα.
Αφήνουμε το φαγητό εκτός φωτιάς σκεπασμένο για 10’ να μελώσει η λίγη σάλτσα και να μπλεχτούν οι γεύσεις και τα αρώματα.