Αφράτα και λαχταριστά ψωμάκια με μαγιά για πρωινό.  Διατηρούνται στην κατάψυξη για να βγάζετε κάθε πρωί όσα...

Αφράτα και λαχταριστά ψωμάκια με μαγιά για πρωινό.  Διατηρούνται στην κατάψυξη για να βγάζετε κάθε πρωί όσα θέλετε.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
42

Για τα ψωμάκια με μαγιά στο τηγάνι

  • 450 γρ. αλεύρι για ψωμί (σκληρό)
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 350 ml χλιαρό γάλα
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 15 γρ. μαγιά νωπή ή 1/2 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
  • Λίγο ψιλό σιμιγδάλι ή καλαμποκάλευρο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη ζύμη

    Πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ.

    Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά θα πρέπει να την ενεργοποιήσετε.

    Κάνουμε λακκούβα στη μέση στο αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τη λιπαρή ουσία, λάδι ή βούτυρο.

    Ανακατεύουμε με μία μαλακή σπάτουλα μέχρι να έχουμε μια απαλή, ελαστική και εύπλαστη ζύμη.

    Βουτάμε τα χέρια στο λάδι ή στο λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε λίγο την υγρή ζύμη.

    Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.

    Την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου.

    Για το ζύμωμα

    Πασπαλίζουμε ελαφρά τον πάγκο με αλεύρι. 

    Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε ελαφρά.

    Την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με πλάστη πάχους 1 εκατοστό.

    Χρησιμοποιούμε κοφτερό μαχαίρι ή κουπ – πατ 7,5 εκατοστών και κόβουμε δίσκους 9-10 κομμάτια.

    Για το φούσκωμα

    Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.

    Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό και τα αραδιάζουμε τα ψωμάκια στη σειρά.

    Τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό.

    Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε για 20-30’ να φουσκώσουν.

    Για το ψήσιμο

    Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία.

    Βάζουμε λίγα λίγα τα ψωμάκια και τα ψήνουμε για 5-6’ περίπου από κάθε πλευρά να ροδίσουν καλά.

    Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

    Έπειτα τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με διάφορες γεμίσεις γλυκές ή αλμυρές.

    Εναλλακτικό τρόπος

    Εναλλακτικά, μπορείτε να τα πλάσετε και να τα κόψετε με τα χέρια.

    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-10 κομμάτια. Μαζεύουμε τις ενώσεις κάτω από τη ζύμη και πλάθουμε σε σφαιρικό σχήμα. Πατάμε ελαφρά να γίνουν πλακέ.

    Ψήνουμε κανονικά όπως παραπάνω.

    Τα ψωμάκια στο τηγάνι δεν κόβονται με μαχαίρι οριζόντια. Τα χαράζουμε καρφώνοντας το πιρούνι γύρω γύρω και μετά τα τραβάμε να χωρίσουν.

    Μυστικά

    Μπορείτε να βάλετε και μαγιά ξερή σε σκόνη 1,5 κ.γλ.

    Αφήστε την ζύμη κοντά σε ζεστό σημείο για να φουσκώσει γρήγορα.

    Αν δεν έχετε χρόνο, ζυμώστε τη ζύμη και βάλτε τη σε λαδωμένο μπολ. Σκεπάστε κι αφήστε τη να φουσκώσει στο ψυγείο για μια νύχτα. Για να προχωρήσετε, πρέπει η ζύμη να μείνει 30′ στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

    Το καλαμποκάλευρο ή το ψιλό σιμιγδάλι, δίνει τέλεια γεύση και ωραία κρούστα στα αφράτα ψωμάκια.

    Αφού κρυώσουν διατηρήστε τα για 2-3 ημέρες σε σακούλα σφραγισμένη για να μην ξεραθούν.

    Διατηρούνται και στην κατάψυξη για πολλούς μήνες, αφού τα ψήσουμε και κρυώσουν τελείως. Κάθε φορά που χρειάζεστε όσα χρειάζεστε και απλά θα τα ζεσταίνετε για λίγο στο φούρνο.

    Τα ψωμάκια 2-3 ημερών κόψτε τα στη μέση και φρυγανίσετε τα. Είναι τέλεια.

    Κάνε αλμυρή εκδοχή και δώστε στα ψωμάκια γεύση με κάποιο βότανο (πχ θυμάρι, ρίγανη, γλυκάνισο). Είναι υπέροχα για μεζεδάκια στη βεράντα, γεμιστά με τυρί κρέμα, ψιλοκομμένη ντομάτα ή αλλαντικά.

    Δοκιμάστε επίσης να τα απολαύσετε για πρωινό με φανταστική μαρμελάδα πορτοκάλι.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται