Φύλλο για πίτα από την Αργυρώ για φανταστικές συνταγές.

Φύλλο για πίτα από την Αργυρώ για φανταστικές συνταγές.

  • προετοιμασία 40 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
817

Υλικά

  • Μερίδες 6 φύλλα

Για 6 φύλλα

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 340 γρ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • Λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Εξοπλισμός

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ζύμη απαλή, εύπλαστη και αφράτη

    Ξεκούραση ζύμης

    Ανοίγουμε τα φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια

    Χαράζουμε το πάνω φύλλο της πίτας και ραντίζουμε με νερό και ελαιόλαδο

    Φύλλο για πίτα προετοιμασία

    Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του.

    Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το νερό.

    Με τα δάχτυλα, δουλεύοντας κυκλικά, βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στα υγρά.

    Όταν πια σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης και έχουν καθαρίσει τελείως τα τοιχώματα του μπολ, βγάζουμε τη ζύμη για το χωριάτικο φύλλο στον πάγκο μας.

    Ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις, τραβώντας την και γυρίζοντάς τη για 5 λεπτά.

    Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη και αφράτη.

    Όταν την αγγίζουμε, πρέπει η υφή της να μας θυμίζει δέρμα μωρού.

    Αν κολλάει ελαφρά στα χέρια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

    Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να γίνει δυνατή το λιγότερο για 30’ σε θερμοκρασία δωματίου.

    Όσο πιο πολύ την ξεκουράζουμε τόσο αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης που δένει τα συστατικά της ζύμης μεταξύ τους.

    Έτσι, η ζύμη με το χωριάτικο φύλλο γίνεται δυνατή και ελαστική.

    Όταν περάσει ο χρόνος ξεκούρασης, δε θα μαζεύει, ούτε θα σπάει το φύλλο για πίτα την ώρα που το ανοίγουμε.

    Ανοιγουμε το φυλλο για πιτα

    Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 ή 6 κομμάτια ανάλογα πόσο μεγάλο φύλλο θέλουμε.

    Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε και με το λεπτό πλάστη, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό χωριάτικο φύλλο για πίτα, αλευρώνοντας κάθε φορά που είναι απαραίτητο.

    Αφήνουμε τα ανοιγμένα φύλλα πάνω σε καθαρό τραπεζομάντιλο να τραβήξουν την υγρασία τους και να στεγνώσουν ελαφρώς.

    Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί (Νο 40 ή 42, ρηχό για πίτα).

    Στρώνουμε 3 φύλλα λαδώνοντάς ενδιάμεσα κάθε χωριάτικο φύλλο για πίτα με λίγο ελαιόλαδο.

    Βάζουμε τη γέμιση που επιθυμούμε, κρύα και σε λεπτή στρώση.

    Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν.

    Στρώνουμε και καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα.

    Δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε τα φύλλα ενδιάμεσα, δηλαδή όπου ακουμπάει φύλλο με φύλλο να ρίχνουμε λίγο από το συνολικό ελαιόλαδο της κάθε συνταγής.

    Χαράζουμε τα πάνω φύλλα της πίτας και περιχύνουμε ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό πεταχτά με τα δάχτυλα και ψήνουμε την πίτα, σύμφωνα με τις οδηγίες της κάθε συνταγής.

    Η γέμιση μπορεί να είναι με τυρί, με κρέας ή με λαχανικά.

    Φτιάξτε με το σπιτικό φύλλο μια ωραία μυρωδάτη σπανακόπιτα ή μια λαχταριστή τυρόπιτα.

    Βίντεο

    Με το φύλλο για πίτα τι φτιάχνεις;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Κάτι μαγειρεύεται