Μπαγκέτα

Εύκολη
0:45

3

20 λεπτά

25 λεπτά

γαλλική μπαγκέτα

Υλικά

Εξοπλισμός

Κόσκινο

Ταψί

Φούρνος

Υλικά

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ

  1. Ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.
  2. Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  3. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.
  4. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  1. Σε μπολ κοσκινίζουμε τα αλεύρια και το αλάτι.
  2. Τα προσθέτουμε στη μαγιά σταδιακά το μισό αλεύρι (να γίνει σαν παχύς χυλός).
  3. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες, ώσπου να γίνει τριπλάσιο σε όγκο, αργά-αργά.
  4. Ανακατεύοντας με το χέρι, προσθέτουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι.
  5. Την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μεμβράνη.
  6. Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 1 ώρα, τότε την ξεφουσκώνουμε στον αλευρωμένο πάγκο και την χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
  7. Δίνουμε σχήμα, μακρόστενο.
  8. Φτιάχνουμε τρεις μπαγκέτες, 35 εκ. η κάθε μία.
  9. Παίρνουμε μια μεγάλη πετσέτα της κουζίνας και τη σουρώνουμε σαν βεντάλια, κάνοντας 3 αυλάκια. Τοποθετούμε σε κάθε αυλάκι από μία μπαγκέτα. Η πετσέτα θα βοηθήσει ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους.
  10. Τις σκεπάζουμε καλά με πετσέτες και τις αφήνουμε να σταθούν σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.

ΣΤΟ ΤΑΨΙ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο πολύ καλά στους 230°C .
  2. Στρώνουμε λαδόκολλα ή αλευρώνουμε το ταψί.
  3. Κυλάμε προσεκτικά μία μία μπαγκέτα μέσα στο ταψί.
  4. Φροντίζουμε να έχουν απόσταση ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν.
  5. Χαράζουμε διαγώνια χαρακιές με κοφτερό μαχαίρι.

ΨΗΣΙΜΟ

  1. Τις βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και ψεκάζουμε με το ψεκαστήρι.
  2. Θέλει υγρασία για να ψηθεί σωστά και πολύ δυνατή θερμοκρασία.
  3. Τα πρώτα 5΄ του ψησίματος ψεκάζουμε άλλες δύο φορές.
  4. Ψήνουμε για 25΄, έως όταν ροδίσουν.

Tips

  • Χρησιμοποιούμε ψεκαστήρι για να δημιουργήσουμε υγρασία στον φούρνο (ατμό), απαραίτητη για να βγει τραγανή.
Απόρρητο