Γαλοπούλα ψητή στο φούρνο με τυριά και μπέικον από την Αργυρώ. Μια καταπληκτική συνταγή για τη γιορτινή γαλόπουλα και όλα τα μυστικά για το σωστό ψήσιμό...

Γαλοπούλα ψητή στο φούρνο με τυριά και μπέικον από την Αργυρώ. Μια καταπληκτική συνταγή για τη γιορτινή γαλόπουλα και όλα τα μυστικά για το σωστό ψήσιμό της! Μετρήστε με θερμόμετρο το πουλερικό για να σιγουρευτείτε ότι είναι στη σωστή θερμοκρασία. Για να είναι ψημένο σωστά πρέπει να είναι γύρω στους 82ºC.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 4 ώρες
181

Για τη γαλοπούλα ψητή στο φούρνο

  • 1 γαλοπούλα γύρω στα 3,5 με 4 κιλά
  • 1 σπιτικο ζωμό ψυγείου μπουκέτο μυρωδικών
  • 1 σπιτικό ζωμό ψυγείου κότας
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 8 φέτ. μπέικον
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 15 baby πατάτες φρέσκες
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 φέτ. μπέικον
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε καρέ
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για να φτιάξουμε την ψητή γαλοπούλα στο φούρνο, γεμιστή με πατάτες, τυρί και μπέικον, αν είναι κατεψυγμένη πρέπει να αποψυχθεί στην συντήρηση του ψυγείο για περίπου δύο 24ωρα. Πριν την ετοιμάσουμε για το φούρνο πρέπει να την στεγνώσουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και να την αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά.

    Γαλοπούλα ψητή στο φούρνο

    Ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί τον σπιτικό ζωμό μπουκέτο μυρωδικών και κότας να λιώσουν ελαφρά.

    Τους βάζουμε σε μπολ.

    Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και μπόλικο πιπέρι.

    Παίρνουμε μια ποσότητα και αλείφουμε την κοιλιά του πουλερικού.

    Πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες στη μέση.

    Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μπέικον (1 φέτα) ψιλοκομμένο και το τυρί.

    Τα ανακατεύουμε και γεμίζουμε καλά την κοιλιά της γαλοπούλας.

    Απλώνουμε 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο ή 4 αν είναι μικρό το ρολό, σταυρωτά μέσα σε ταψί.

    Ακουμπάμε την γαλοπούλα στο αλουμινόχαρτο με το στήθος προς τα εμάς να το βλέπουμε.

    Αλείφουμε πολύ καλά όλο το πουλερικό με το μίγμα βουτύρου και φροντίζουμε να βάλουμε όλη την ποσότητα.

    Μην ξεχνάτε η γαλοπούλα χρειάζεται αρκετό λίπος για να ψηθεί σωστά και να παραμείνει ζουμερή.

    Τέλος, σκεπάζουμε το στήθος του πουλερικού με τις φέτες μπέικον ώσπου να καλυφθεί τελείως.

    Αυτό θα προστατέψει την πέτσα από το ψήσιμο και θα λιπαίνει το πουλερικό για μείνει ζουμερό και να παραμείνει τρυφερό μετά το ψήσιμο.

    Κλείνουμε την γαλοπούλα σε πακέτο φροντίζοντας να μην έχει κενό πουθενά.

    Αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε τύλιγμα ώστε να κλείσουμε καλά.

    Φροντίζουμε να αφήσουμε κενό ανάμεσα στο πουλερικό και στο αλουμινόχαρτο ώστε να γίνει η πέτσα τραγανή αν έρχεστε σε επαφή θα κρατήσει υγρασία.

    Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220ºC για 30 λεπτά.

    Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και ψήνουμε για 3 ώρες.

    Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο με προσοχή και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.

    Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200ºC ξαναβάζουμε το πουλερικό μέσα και αλείφουμε συχνά με τα υγρά του ταψιού για τα επόμενα 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να γυαλίσει η πέτσα.

    Αφήνουμε την ψητή γαλοπούλα να σταθεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

    Με τον τρόπο αυτό ξεκουράζουμε το ψητό, οποιοδήποτε ψητό όχι μόνο πουλερικό, και με την ξεκούραση θα ανακτήσει τα υγρά του σιγά σιγά όταν θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία.

    Έτσι το ψητό θα μείνει ζουμερό και μαλακό.

    Αν την κόψετε αμέσως μόλις βγει από την καυτή θερμοκρασία του φούρνου, θα χάσετε όλα αυτά τα υγρά και το ψαχνό θα σφίξει με αποτέλεσμα να είναι στεγνό και ινώδες.

    Μετά την ξεκούραση του ψητού, τεμαχίζουμε και σερβίρουμε τη γαλοπούλα.

    Μυστικά

    Αν έχετε θερμόμετρο μπήγετε την βελόνα ανάμεσα στο μπούτι και το πουλερικό άλλα να μην ακουμπήσει σε κόκαλο.

    Η θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 82ºC, τότε είστε σίγουροι ότι το πουλερικό είναι ψημένο σωστά.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται