Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε γαριδοκεφτέδες, βράζουμε τις γαρίδες για 1΄, ίσα ν’ αλλάξουν χρώμα. Τις καθαρίζουμε και τις πολτοποιούμε ή τις ψιλοκόβουμε με μαχαίρι.
Για να φτιάξουμε καβουροκεφτέδες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε καβουρόψιχα σε κονσέρβα την οποία στραγγίζουμε καλά, είτε καβουροδαγκάνες, τις οποίες ζεματάμε για 2΄-3΄ σε βραστό νερό και τις καθαρίζουμε. Χρήσιμο θα σας φανεί να μάθετε όλα τα μυστικά για το σωστό καθάρισμα και συντήρηση των θαλασσινών.
Αλέθουμε τα κράκερ σε σκόνη και τα αφήνουμε σε μπολ. Βάζουμε το καβούρι σε μπολ και το πασπαλίζουμε μέχρι να πιει όλα τα υγρά (ίσως να μην πάρει όλο το μείγμα). Αν χρησιμοποιήσουμε γαρίδες, θα ρουφήξουν λιγότερο μείγμα κράκερ. Το καβούρι όμως έχει πιο πολλή υγρασία.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το λεμόνι και το μαϊντανό και τα χτυπάμε με πιρούνι, να αναμειχθούν. Τα προσθέτουμε στο καβούρι και ανακατεύουμε καλά. Αν το μείγμα είναι πολύ αραιό, προσθέτουμε τριμμένο κράκερ.
Πλάθουμε 10 μεγάλα κεφτεδάκια, περίπου 5-6 εκ. το καθένα. Τα βάζουμε σε δίσκο, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά και να σφίξουν, για 30΄-40΄.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι και ακουμπάμε λίγα-λίγα τα κεφτεδάκια σε μέτρια φωτιά για 2΄-3΄ από κάθε πλευρά. Δεν θέλουμε πολύ λάδι, ούτε βαθύ τηγάνισμα, γιατί διαλύονται. Εναλλακτικά, μπορούμε και να τα ψήσουμε. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 15΄, να ροδίσουν.