Γκασπάτσο (Gazpacho)
Για τη σούπα γκασπάτσο (gazpacho),
συγκεντρώνουμε τα λαχανικά μας. Τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια για το γκασπάτσο.
- Ρίχνουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο.
- Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα ψίχουλα του ψωμιού, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο με το ξύδι.
- Τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και ζουλάμε τα λαχανικά ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους.
- Σκεπάζουμε τα υλικά και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Αφού μαριναριστούν τα υλικά για τη σούπα γκασπάτσο, τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
- Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι.
Για τα σκορδόψωμα
- Κόβουμε τη μπαγκέτα σε λεπτές φέτες.
- Τις βάζουμε σε μικρό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Ραντίζουμε με το κομμένο σκόρδο, αλείφουμε το ψωμί. Ραντίζουμε ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη.
- Ψήνουμε τα σκορδόψωμα κρουτόν σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 7΄να ροδίσουν.
Σερβίρουμε την κρύα σούπα gazpacho σε πιάτα, παγωμένη. Γαρνίρουμε με δυόσμο ή βασιλικό και 1 φρυγανισμένη μπαγκέτα.
Μυστικά για την ωραιότερη σούπα γκασπάτσο
- Διαλέγουμε ντομάτες ποικιλίας ρόμα ή πομοντόρια μακρόστενα. Έχουν πλούσια σάρκα και λίγα υγρά σπόρους.
- Όσο πιο πολύ μείνει να μαριναριστεί το gazpacho, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει. Καλύτερα αν έχετε χρόνο, αφήστε το μερικές ώρες στο ψυγείο.
- Όσο πιο κρύο το σερβίρεις, τόσο πιο νόστιμο είναι.
- Μπορείς να το σερβίρεις με λίγα τρίμματα φέτας και ροδέλες ελιάς.
- Μπορείς να παραλείψεις το ψωμί, απλά θα έχει πιο υγρή σύσταση η ντοματόσουπα.
- Αν θέλεις, μπορείς να ξεφλουδίσεις τις ντομάτες, χαράζοντας σταυρωτά την επιφάνεια την ντομάτας στο πίσω μέρος. Βουτάς τις ντομάτες σε βραστό νερό σε μέτρια φωτιά για 30΄΄. Τις μεταφέρεις σε μπολ με κρύο νερό, κρύο μπεν μαρί, να κοπεί ο βρασμός. Ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα.
- Το γκασπάτσο διατηρείται στο ψυγείο για 2 ημέρες καλά σκεπασμένο.
- Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις καρέ από ψωμί. Τα ροδίζεις στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και αρωματίζεις με 1 σκ. σκόρδο. Αφήνεις να γίνουν τραγανά. Τα βγάζεις σε απορροφητικό χαρτί και αλατοπιπερώνεις. Τα κρουτόν διατηρούνται σε αεροστεγές σκεύος και παραμένουν τραγανά για πολλές ημέρες.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
“Ολιγοθερμιδικό θρεπτικό γεύμα, εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους. Το χαρακτηριστικό της συνταγής αυτής είναι η υψηλή βιοδιαθεσιμότητα του καροτενειδούς, λυκοπένιο, που βρίσκεται στην ντομάτα. Στη μορφή αυτή στη σούπα, απορροφάται σε υψηλά ποσοστά, μεγαλύτερα ακόμα κι από την ωμή ντομάτα, λόγω τόσο της επεξεργασίας της, όσο και της παρουσίας ελαιόλαδου. Ιδανικό για πρώτο πιάτο, ή ελαφρύ βραδινό.”
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Θέλετε περισσότερες νόστιμες συνταγές της Ισπανικής κουζίνας; Βρείτε τες όλες εδώ.