Εύκολη συνταγή Gazpacho, το πιο δροσερό καλοκαιρινό φαγητό για τις ζεστές μέρες του καύσωνα. Αυθεντική ισπανική συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις.

Εύκολη συνταγή Gazpacho, το πιο δροσερό καλοκαιρινό φαγητό για τις ζεστές μέρες του καύσωνα. Αυθεντική ισπανική συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • αναμονή 30 λεπτά
248

Για το γκασπάτσο

  • 1 kg ντοματες (ρόμα-πομοντόρια μακρόστενα)
  • 1 αγγούρι (λεπτό τρυφερό)
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 μικρή πιπεριά πράσινη
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1/2 ξερό κρεμμύδι
  • 2 φέτ. μπαγιάτικο ψωμί
  • 2 κ.σ. ξύδι από κρασί
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο

Για τα σκορδόψωμα

  • Φέτες μπαγκέτα
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο θυμάρι ή ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Φρέσκο τυρί κρέμα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 280 Θερμίδες
    (kcal)
  • 50% Λιπαρά
  • 45% Υδατ/κες
  • 5% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Διαλέγουμε ντομάτες με πλούσια σάρκα και λίγα υγρά σπόρους

Όσο πιο πολύ μείνει να μαριναριστεί τόσο πιο νόστιμο γίνεται

Για τη σούπα γκασπάτσο

Για την κρύα ντοματόσουπα, γνωστή ως gazpacho, χρειαζόμαστε λαχανικά όπως αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι, και γενικά τα υλικά που βάζουμε σε μια χωριάτικη σαλάτα. Τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα καθαρίζουμε.

Κόβουμε τα λαχανικά σε κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Ρίχνουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο.

Προσθέτουμε τα ψίχουλα του ψωμιού, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο με το ξύδι.

Τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και ζουλάμε τα λαχανικά ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους.

Σκεπάζουμε τα υλικά για τη σούπα gazpacho και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Αφού μαριναριστούν τα υλικά για τη σούπα γκασπάτσο, τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι.

Σερβίρουμε την κρύα σούπα gazpacho σε πιάτα ή σε μπολ, πάντα παγωμένη. Γαρνίρουμε κάθε μερίδα με φρέσκο τυρί κρέμα, δυόσμο ή βασιλικό και 1 φρυγανισμένη μπαγκέτα.

Για τα σκορδόψωμα

Κόβουμε τη μπαγκέτα σε λεπτές φέτες.

Τις βάζουμε σε μικρό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αλείφουμε με το σκόρδο το ψωμί. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, και πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Ψήνουμε τα σκορδόψωμα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 7΄ να ροδίσουν.

Μυστικά

Διαλέγουμε ντομάτες ποικιλίας ρόμα ή πομοντόρια μακρόστενα. Έχουν πλούσια σάρκα και λίγα υγρά και σπόρους.

Όσο πιο πολύ μείνει να μαριναριστεί το gazpacho, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει. Καλύτερα αν έχετε χρόνο, αφήστε το μερικές ώρες στο ψυγείο.

Όσο πιο κρύο το σερβίρεις, τόσο πιο νόστιμο είναι.

Μπορείς να το σερβίρεις με λίγα τρίμματα φέτας και ροδέλες ελιάς.

Μπορείς να παραλείψεις το ψωμί, απλά θα έχει πιο υγρή σύσταση η ντοματόσουπα.

Αν θέλεις, μπορείς να ξεφλουδίσεις τις ντομάτες.

Το γκασπάτσο διατηρείται στο ψυγείο για 2 ημέρες καλά σκεπασμένο.

Εναλλακτικά, μπορείς να σερβίρεις με κρουτόν.

Θέλετε περισσότερες νόστιμες συνταγές της Ισπανικής κουζίνας; Βρείτε τες όλες εδώ.

Αν σας άρεσε η Ισπανική σούπα ντομάτας gazpacho, δοκιμάστε και την παρακάτω εύκολη συνταγή για κρύα ντοματόσουπα.

Βίντεο

Εσένα ποια είναι η αγαπημένη σου σούπα;

Συμβουλή του Ειδικού

Ολιγοθερμιδικό θρεπτικό γεύμα, εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους. Το χαρακτηριστικό της συνταγής αυτής είναι η υψηλή βιοδιαθεσιμότητα του καροτενειδούς, λυκοπένιο, που βρίσκεται στην ντομάτα. Στη μορφή αυτή στη σούπα, απορροφάται σε υψηλά ποσοστά, μεγαλύτερα ακόμα κι από την ωμή ντομάτα, λόγω τόσο της επεξεργασίας της, όσο και της παρουσίας ελαιόλαδου. Ιδανικό για πρώτο πιάτο, ή ελαφρύ βραδινό.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται