Εύκολη συνταγή Gazpacho, το πιο δροσερό καλοκαιρινό φαγητό για τις ζεστές μέρες του καύσωνα.

Εύκολη συνταγή Gazpacho, το πιο δροσερό καλοκαιρινό φαγητό για τις ζεστές μέρες του καύσωνα.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • αναμονή 30 λεπτά
248
  • 1 kg ντοματες (ρόμα-πομοντόρια μακρόστενα)
  • 1 αγγούρι (λεπτό τρυφερό)
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 μικρή πιπεριά πράσινη
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1/2 ξερό κρεμμύδι
  • 2 φέτ. μπαγιάτικο ψωμί
  • 2 κ.σ. ξύδι από κρασί
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • Φρέσκο τυρί κρέμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 280 Θερμίδες
    (kcal)
  • 50% Λιπαρά
  • 45% Υδατ/κες
  • 5% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτελεση

Η σουπα

Κόβουμε τα λαχανικά σε κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Ρίχνουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο.

Προσθέτουμε τα ψίχουλα του ψωμιού, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο με το ξύδι.

Τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και ζουλάμε τα λαχανικά ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους.

Σκεπάζουμε τα υλικά  και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Αφού μαριναριστούν τα υλικά , τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι.

Σερβίρουμε κρυα σε πιάτα ή σε μπολ, πάντα παγωμένη.

Γαρνίρουμε κάθε μερίδα με φρέσκο τυρί κρέμα, δυόσμο ή βασιλικό και 1 φρυγανισμένη μπαγκέτα.

Μικρα μυστικα

Διαλέγουμε ντομάτες που εχουν πλούσια σάρκα και λίγα υγρά και σπόρους.

Όσο πιο πολύ μείνει να μαριναριστεί το gazpacho, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει. Καλύτερα αν έχετε χρόνο, αφήστε το μερικές ώρες στο ψυγείο.

Όσο πιο κρύο το σερβίρεις, τόσο πιο νόστιμο είναι.

Μπορείς να το σερβίρεις με λίγα τρίμματα φέτας και ροδέλες ελιάς.

Μπορείς να παραλείψεις το ψωμί, απλά θα έχει πιο υγρή σύσταση. 

Αν θέλεις, μπορείς να ξεφλουδίσεις τις ντομάτες.

Διατηρείται στο ψυγείο για 2 ημέρες καλά σκεπασμένο.

Εναλλακτικά, μπορείς να σερβίρεις με κρουτόν.

 

Μυστικά

 

Θέλετε περισσότερες νόστιμες συνταγές της Ισπανικής κουζίνας; Βρείτε τες όλες εδώ.

Αν σας άρεσε η Ισπανική σούπα ντομάτας gazpacho, δοκιμάστε και την παρακάτω εύκολη συνταγή για κρύα ντοματόσουπα.

Βίντεο

Εσένα ποια είναι η αγαπημένη σου σούπα;

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Ολιγοθερμιδικό θρεπτικό γεύμα, εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους. Το χαρακτηριστικό της συνταγής αυτής είναι η υψηλή βιοδιαθεσιμότητα του καροτενειδούς, λυκοπένιο, που βρίσκεται στην ντομάτα. Στη μορφή αυτή στη σούπα, απορροφάται σε υψηλά ποσοστά, μεγαλύτερα ακόμα κι από την ωμή ντομάτα, λόγω τόσο της επεξεργασίας της, όσο και της παρουσίας ελαιόλαδου. Ιδανικό για πρώτο πιάτο, ή ελαφρύ βραδινό.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται