Η μανέστρα Σαντορίνης ή «αυγόσουπα μανέστρα» όπως λέγεται στο νησί, είναι παραδοσιακή συνταγή. Το αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό των Σαντορινιών.

Η μανέστρα Σαντορίνης ή «αυγόσουπα μανέστρα» όπως λέγεται στο νησί, είναι παραδοσιακή συνταγή. Το αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό των Σαντορινιών.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
1

Για την κοκκινιστή μανέστρα

  • 600 γρ. ντοματάκια Σαντορίνης άνυδρα
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. σπασμένα χοντρά μακαρόνια
  • 3-6 φρέσκα αυγά (κατά βούληση)
  • 3 κ.σ. κεφαλοτύρι ή λαδοτύρι Σαντορίνης ψιλοτριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για αυτή την συνταγή ιδανικά χρησιμοποιούμε άνυδρα ντοματάκια Σαντορίνης, εναλλακτικά 600 γρ. ψιλοκομμένες η τριμμένες ντομάτες.

    Πλένουμε και αλέθουμε τα ντοματάκια στο μπλέντερ.

    Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 10′ σε μέτρια φωτιά.

    Πρέπει σχεδόν να στεγνώσουν και να βγάλουν όλο το άρωμά τους.

    Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε την ντομάτα για 5’.

    Προσθέτουμε 1 λίτρο ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση βράζουμε για 10’ ρίχνουμε τα σπασμένα μακαρόνια.

    Βράζουμε για 3’-4’ ανακατεύοντας μια δυο φορές.

    Χαμηλώνουμε την εστία να κοπεί ο βρασμός, ίσα που να κοχλάζει και ρίχνουμε με προσοχή 1 -1 τα αυγά στη μανέστρα, χωρίς να τα ανακατέψουμε.

    Θέλουμε να μείνουν ολόκληρα και να βράσουν χωρίς διαλυθούν, τα βράζουμε για 3’.

    Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και λίγο πιπέρι. Ελέγχουμε αν χρειάζεται αλάτι.

    Σβήνουμε την φωτιά κι αφήνουμε να σταθεί το φαγητό για 5’

    Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα τη ζουμερή κοκκινιστή μανέστρα και βάζουμε από 1 ή 2 αυγά σε κάθε μερίδα.

    Η μανέστρα-αυγόσουπα είναι το ταπεινό καλοκαιρινό φαγητό των Σαντορινιών.

    Η χειμωνιάτικη εκδοχή της μανέστρας, περιλαμβάνει κρεμμύδι τσιγαρισμένο και χόρτα σέφουκλα (σέσκουλα )

    Ευχαριστούμε την Μαρία Πελεκάνου από το Μεγαλοχώρι Σαντορίνης,η οποία μοιράστηκε την παραδοσιακή συνταγή Μανέστρα – Αυγόσουπα μαζί μας.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται