• προετοιμασία 1 ώρα & 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
  • αναμονή 2 ώρες
648

Υλικά

  • Μερίδες 1 τμχ

Για το γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα

  • 550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 κύβος νωπής μαγιάς (25 γρ.)
  • 50 ml χλιαρό νερό
  • 100 ml χλιαρό γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά χτυπημένα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη

Για τη γέμιση

  • 6 κ.σ. πραλίνα
  • 200 γρ. κουβερτούρα σε νιφάδες
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Θρυμματίζουμε πρώτα τη μαγιά σε μπολάκι, προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη, το χλιαρό νερό (στους 35°C) και τα διαλύουμε.

    Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού: αν είναι καυτό η μαγιά θα καεί και δεν θα φουσκώσουν.

    Ρίχνουμε λίγο αλεύρι από το συνολικό και ανακατεύουμε να γίνει πηχτός χυλός.

    Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για περίπου 20΄.

    Είναι έτοιμο όταν εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια.

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ.

    Σε μπολ βάζουμε (όλα χλιαρά) το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα και το μαχλέπι.

    Τα χτυπάμε με σύρμα να αναμειχθούν.

    Προσθέτουμε στο αλεύρι την ενεργοποιημένη μαγιά και τα υγρά υλικά.

    Ζυμώνουμε με το γάντζο 1΄-2΄ στη χαμηλή ταχύτητα γιατί θα πεταχτεί το αλεύρι και στη συνέχεια 5΄ στη δυνατή ταχύτητα.

    Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.

    Τη μαζεύουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε μεγάλο μπολ, τη σκεπάζουμε καλά και τη αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.

    Από 45΄ αν είναι σε ζεστό σημείο μέχρι 1 ώρα και 30΄ αν την έχουμε στον πάγκο μας.

    Όταν φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.

    Θα φτιάξουμε δυο τσουρέκια γεμιστά με σοκολάτα. Μοιράζουμε την ζύμη σε δυο κομμάτια.

    Χωρίζουμε το 1 κομμάτι σε 3 ίσα μέρη και πλάθουμε τρία φιτίλια.

    Με χοντρό πλάστη πλαταίνουμε τα φιτίλια σε μακρόστενο φύλλο περίπου 30×15 εκατ.

    Αλείφουμε κάθε φύλλο με λίγη πραλίνα  και πασπαλίζουμε με την κουβερτούρα σε νιφάδες.

    Το ρολάρουμε και το στρίβουμε ελαφρά να φυλακιστεί η γέμιση.

    Ομοίως φτιάχνουμε και τα άλλα δύο φιτίλια, ενώνουμε τις τρεις άκρες τους και τα πλέκουμε με χαλαρή πλέξη σε κοτσίδα.

    Στερεώνουμε τις άκρες και το ακουμπάμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

    Όμοια φτιάχνουμε και το δεύτερο.

    Αφήνουμε απόσταση ανάμεσα στα δυο για να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν.

    Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.

    Όταν φουσκώσουν τα αλείφουμε με διάλυμα από 1 χτυπημένο αυγό και λίγο νερό.

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160°C για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν.

    Αφού ψηθούν τα αφήνουμε στο ταψί για 15’   Με προσοχή μετά τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται