Μια συνταγή που µου την έμαθε η αδερφή της μητέρας µου, η Μαρκέλλα Παντελαίου. Φτιάξτε αυτό το τσουρέκι γιατί είναι φανταστικό και το σπουδαιότερο, δεν...

Μια συνταγή που µου την έμαθε η αδερφή της μητέρας µου, η Μαρκέλλα Παντελαίου. Φτιάξτε αυτό το τσουρέκι γιατί είναι φανταστικό και το σπουδαιότερο, δεν έχει αυγά!

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
  • αναμονή 2 ώρες & 30 λεπτά
32

Υλικά

  • Μερίδες 2 τμχ

Για το τσουρέκι χωρίς αυγά

  • 1.100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 3 κύβους νωπή μαγιά
  • 500 γρ. φρέσκο γάλα χλιαρό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο
  • 5 σπόροι κακουλέ
  • 150 γρ. κουβερτούρα σε νιφάδες
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
  • Ζάχαρη
  • Κανέλα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για την ενεργοποίηση της μαγιάς

    Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.

    Ανακατεύουμε να διαλυθεί.

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.

    Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

    Για τη ζύμη

    Βάζουμε πρώτα σε μπρίκι το γλυκάνισο και το κακουλέ µε λίγο νερό και τα βράζουμε για λίγα λεπτά.

    Τα σουρώνουμε και κρατάμε 4 κ.σ. αρωματισμένο νερό.

    Το ρίχνουμε στο γάλα.

    Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, το μισό λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και την ενεργοποιημένη μαγιά.

    Τα χτυπάμε στο μίξερ με κάδο να διαλυθούν.

    Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυµώνουµε για 15΄.

    Τοποθετούμε τη ζύμη για το τσουρέκι σε μεγάλο µπολ.

    Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα και 30΄ (ανάλογα µε τη θερμοκρασία του χώρου). 

    Για να φτιάξουμε το τσουρέκι

    Αφού φουσκώσει και διπλασιαστεί η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο, να ξεφουσκώσει.

    Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και κάθε κομμάτι ζύμης σε τρία ίσα μέρη.

    Ανακατεύουμε σε μπολ τη σοκολάτα και το ξύσμα.

    Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης µε χοντρό πλάστη σε μακρόστενο φύλλο 40×15 εκ.

    Αλείφουμε µε το λιωμένο βούτυρο.

    Πασπαλίζουμε µε λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα.

    Πασπαλίζουμε και µε λίγο από το μείγμα σοκολάτας-πορτοκάλι.

    Το κυλάμε σε ρολό και το στριβούμε.

    Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα άλλα δύο κομμάτια ζύμης.

    Τα βάζουμε ακτινωτά (τα 3 φιτίλια) και τα πλέκουμε κοτσίδα.

    Γυρίζουμε την κοτσίδα σε κουλούρα.

    Στερεώνουμε µε οδοντογλυφίδα την ένωση.

    Στην τρύπα του τσουρεκιού βάζουμε 1 ποτηράκι για να μην κλείσει η τρύπα (το αφαιρούμε πριν το ψήσιμο).

    Το βάζουμε σε ταψί βουτυρωμένο και το σκεπάζουμε µε πετσέτα χοντρή.

    Φτιάχνουμε και το δεύτερο τσουρέκι µε την υπόλοιπη ζύμη.

    Τα αφήνουμε σκεπασµένα (προτιμότερο μέσα στο φούρνο) να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.

    Για το ψήσιμο

    Τα αλείφουμε µε λίγο γάλα.

    Τα αφήνουμε ακόμα 10΄ να ανέβουν και τα ψήνουμε σε καλά προθερµασµένο φούρνο για 35΄, στον αέρα, στους 160οC.

    Μελετήστε εδώ αναλυτικά όλα τα μυστικά μου για τα τσουρέκια, ακολουθήστε τα και θα φτιάξετε τα καλύτερα τσουρέκια της ζωής σας!

    Σχέδια για τσουρέκια

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται