Γυαλιστερές και κυδώνια αχνιστά

Όταν πρόκειται για κλασικές συνταγές με θαλασσινά, οι γυαλιστερές και τα κυδώνια, βρίσκονται σίγουρα στην κορυφή της λίστας.

Εύκολη
0:15

4 μερίδες

10 λεπτά

5 λεπτά

γυαλιστερεσ

Υλικά

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Επιλέγουμε φρέσκες αχιβάδες οι οποίες πρέπει να είναι κλειστές και να μοσχοβολούν θάλασσα.
  2. Γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και προσθέτουμε το αλάτι. Ρίχνουμε μέσα τα οστρακοειδή και τα αφήνουμε να σταθούν 30-60 λεπτά χωρίς να ανακινούμε το μπολ.
  3. Σιγά σιγά θα δούμε τα όστρακα να κλείνουν ερμητικά και στη βάση του μπολ να συσσωρεύεται άμμος η οποία προέρχεται από
    το εσωτερικό τους.
  4. Πετάμε το νερό με την άμμο, ξεπλένουμε καλά τις αχιβάδες και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ με καθαρό νερό.
  5. Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια ένταση και ρίχνουμε μέσα τα όστρακα με ό,τι νερό υπάρχει στο μπολ από το πλύσιμό τους.
  6. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το τσίλι και το σκόρδο.
  7. Σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του και το αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 λεπτά περίπου. Το ανακινούμε από τη λαβή ώστε να ανοίξουν πιο εύκολα τα όστρακα.
  8. Αν χρησιμοποιήσουμε διάφορα είδη οστρακοειδών, αυτά ανοίγουν σε διαφορετικό χρόνο, οπότε με τη βοήθεια μιας τσιμπίδας βγάζουμε σταδιακά τα ανοιχτά σε ένα καθαρό μπολ. Πετάμε όσα παραμείνουν κλειστά.
  9. Στο τέλος στο τηγάνι θα υπάρχουν αρκετά υγρά γιατί, όταν ανοίγουν οι αχιβάδες, αποβάλλουν τη θάλασσα που έχουν στο εσωτερικό τους.
  10. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μαϊντανό και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
  11. Σερβίρουμε τις αχιβάδες σε ένα φαρδύ μπολ και τις περιχύνουμε με την αραιή σάλτσα του τηγανιού.
  12. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί και τέταρτα λεμονιού.

Tips

  • Λίγο μπούκοβο στο τελείωμα της συνταγής δίνει ένταση και αρώματα στο πιάτο.
  • Δεν προσθέτουμε ποτέ αλάτι γιατί το νερό που αποβάλλουν τα όστρακα είναι θαλασσινό και βγαίνει πολύ νόστιμος ο ζωμός τους.
Απόρρητο