Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Επιλέγουμε φρέσκες αχιβάδες οι οποίες πρέπει να είναι κλειστές και να μοσχοβολούν θάλασσα.
- Γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και προσθέτουμε το αλάτι. Ρίχνουμε μέσα τα οστρακοειδή και τα αφήνουμε να σταθούν 30-60 λεπτά χωρίς να ανακινούμε το μπολ.
- Σιγά σιγά θα δούμε τα όστρακα να κλείνουν ερμητικά και στη βάση του μπολ να συσσωρεύεται άμμος η οποία προέρχεται από
το εσωτερικό τους. - Πετάμε το νερό με την άμμο, ξεπλένουμε καλά τις αχιβάδες και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ με καθαρό νερό.
- Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια ένταση και ρίχνουμε μέσα τα όστρακα με ό,τι νερό υπάρχει στο μπολ από το πλύσιμό τους.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το τσίλι και το σκόρδο.
- Σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του και το αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 λεπτά περίπου. Το ανακινούμε από τη λαβή ώστε να ανοίξουν πιο εύκολα τα όστρακα.
- Αν χρησιμοποιήσουμε διάφορα είδη οστρακοειδών, αυτά ανοίγουν σε διαφορετικό χρόνο, οπότε με τη βοήθεια μιας τσιμπίδας βγάζουμε σταδιακά τα ανοιχτά σε ένα καθαρό μπολ. Πετάμε όσα παραμείνουν κλειστά.
- Στο τέλος στο τηγάνι θα υπάρχουν αρκετά υγρά γιατί, όταν ανοίγουν οι αχιβάδες, αποβάλλουν τη θάλασσα που έχουν στο εσωτερικό τους.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μαϊντανό και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
- Σερβίρουμε τις αχιβάδες σε ένα φαρδύ μπολ και τις περιχύνουμε με την αραιή σάλτσα του τηγανιού.
- Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί και τέταρτα λεμονιού.
Tips
- Λίγο μπούκοβο στο τελείωμα της συνταγής δίνει ένταση και αρώματα στο πιάτο.
- Δεν προσθέτουμε ποτέ αλάτι γιατί το νερό που αποβάλλουν τα όστρακα είναι θαλασσινό και βγαίνει πολύ νόστιμος ο ζωμός τους.