Παραδοσιακή συνταγή Λέρου. Οι σουπιές με πατάτες και ελιές είναι από τα πιο νόστιμα Λέρικα φαγητά που δοκιμάσαμε στο νησί.

Παραδοσιακή συνταγή Λέρου. Οι σουπιές με πατάτες και ελιές είναι από τα πιο νόστιμα Λέρικα φαγητά που δοκιμάσαμε στο νησί.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τις σουπιές με πατάτες και ελιές

  • 1 kg σουπιές καθαρισμένες
  • ½ φλ. ξύδι από κρασί
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 4 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 3 πατάτες σε κομμάτια
  • ½ φλ. ελιές πράσινες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Κόβουμε της σουπιές σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.

    Τις βάζουμε στην κατσαρόλα και τις αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πιούν όλα τα υγρά τους περίπου για 10 λεπτά.

    Όταν στεγνώσουν ρίχνουμε το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.

    Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι

    Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ. Ανακατεύουμε τα υλικά και προσθέτουμε τις ντομάτες λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι.

    Προσθέτουμε μισό λίτρο νερό (2 φλ.) και σκεπάζουμε.

    Βράζουμε για 20 λεπτά.

    Κόβουμε τις πατάτες σε μέγεθος μπουκιάς και τις προσθέτουμε στην σάλτσα.

    Συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 20 λεπτά μέχρι να μελώσει το φαγητό.

    Στο τέλος ελέγχουμε το αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε.

    Ρίχνουμε τις ελιές και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια ώστε να μην λιώσουν οι πατάτες.

    Σβήνουμε το φαγητό και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.

    Όταν σβήσουμε την εστία η κατσαρόλα πρέπει να έχει αρκετή σάλτσα γιατί μετά θα στεγνώσει πολύ.

    Ευχαριστούμε την Ζαμπέτα Χριστοδούλου Χατζηδάκη από το Παντέλι, για την παραδοσιακή συνταγή της Λέρου.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται