Εκτέλεση
Η γιαουρτίνη Πελοποννήσου είναι μία συγκλονιστική σιροπιαστή γιαουρτόπιτα.
Για την παραδοσιακή γιαουρτίνη Πελοποννήσου με σιμιγδάλι, χωρίς βούτυρο, τη σιροπιαστή γιαουρτόπιτα Πελοποννήσου, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε μαρέγκα μέχρι να κάνει απαλές κορυφές.
Σε άλλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, τις βανίλιες και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το μπέικιν και το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Διαλύουμε τη σόδα μας στο χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε τα υλικά. Προσθέτουμε το ούζο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα κι απαλά αναδιπλώνουμε τη γιαουρτίνη με σπάτουλα ούτως ώστε να χαθεί η μαρέγκα στο μείγμα.
Αδειάζουμε τη γιαουρτίνη σε καλά βουτυρωμένο ταψί 30 εκατοστών.
Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε την γιαουρτίνη Πελοποννήσου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C, στον αέρα, για περίπου 40΄μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφού κρυώσει η γιαουρτίνη, την κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να ρουφήξει όλο το σιρόπι.
Μπορείτε να αλείψετε τη γιαουρτίνη με μια ελαφριά κρέμα λεμονιού.
Παγώστε τη γιαουρτίνη στο ψυγείο.
Για το σιρόπι
Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα σε κατσαρόλα να βράσουν.
Ανακατεύουμε το σιρόπι μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού και βράζουμε για 2-3΄. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού στο τέλος.
Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και η γιαουρτίνη κρύα, σε θερμοκρασία δωματίου.
Ευχαριστώ την κυρία Παναγιώτα Χριστοπούλου από την Γαστούνη Ηλείας, που μοιράστηκε μαζί μας την παραδοσιακή «Γιαουρτίνη Πελοποννήσου». Μας εξήγησε ότι η παραδοσιακή γιαουρτίνη γίνεται μόνο με γιαούρτι πλήρες και όχι με βούτυρο. Γίνεται μόνο με σιμιγδάλι και καθόλου αλεύρι. Παραδοσιακά τη γιαουρτίνη την έχουν πάντα στο αποκριάτικο τραπέζι και κάποιες φορές και στο πασχαλινό τραπέζι.
Αν δεν θέλετε να βάλετε ούζο, προσθέστε επιπλέον χυμό πορτοκαλιού.
Εάν σας άρεσε η γιαουρτίνη, δοκιμάστε και το κέικ με λάδι και γιαούρτι