Εκτέλεση
Για την παραδοσιακή γιαουρτόπιτα κέικ με σιρόπι, χτυπάμε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη για 10΄ μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τους κρόκους και το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ, τα ξύσματα, τις βανίλιες και τα αμύγδαλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια μελίγο αλάτι σε μαρέγκα και τα ανακατεύουμε απαλά στο μείγμα. Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι 24χ35 εκ. και ψήνουμε στους 180°C για 1 ώρα.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 3 λεπτά από την ώρα που θα πάρουν βράση. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε το σιρόπι όπως είναι καυτό πάνω στη γιαουρτόπιτα που θα είναι πια χλιαρή. Την κόβουμε σε κομμάτια αφότου κρυώσει.