Μελωμένοι γίγαντες με λαχταριστό χταποδάκι, όλα μαζί ψημένα στη γάστρα. Αν θέλετε να δοκιμάζετε νέες γεύσεις και συνδυασμούς, φτιάξτε αυτή τη συνταγή...

Μελωμένοι γίγαντες με λαχταριστό χταποδάκι, όλα μαζί ψημένα στη γάστρα. Αν θέλετε να δοκιμάζετε νέες γεύσεις και συνδυασμούς, φτιάξτε αυτή τη συνταγή και θα ξετρελαθείτε.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 20 λεπτά
26

Για τους γίγαντες Πρεσπών με χταπόδι

  • 500 γρ. γίγαντες Πρεσπών
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 2 σκελ. σκόρδο (σπασμένες)
  • 1 καρότο (κομμένο σε καρεδάκια)
  • 1 φλ. μανέστρα
  • 2 συσκ. ντομάτες κονκασέ
  • 1 μικρό χταπόδι (γύρω στα 800 γραμ. καθαρισμένο)
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Λίγη αποξηραμένη ρίγανη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Λίγο Ξύδι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 440 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για τους γίγαντες Πρεσπών

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με κρύο νερό και ένα κουταλάκι σόδα να μουλιάσουν.

Την επόμενη τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 35-40΄. Εξαρτάται από το πόσο βραστερά είναι.

Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το χταπόδι.

Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με λίγο νερό, ίσα που να το σκεπάζει, λίγους κόκκους πιπέρι και 1 δαφνόφυλλο. 

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με τους γίγαντες πρσπών και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30΄να μισομαλακώσει.

Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο, το βγάζουμε σε ξύλο κοπής και το πασπαλίζουμε με ρίγανη να κολλήσει πάνω του όσο είναι ζεστό.

Το ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ξίδι.

Το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μπουκίτσες και το ρίχνουμε ξανά στο ζουμί του.

Για τη σάλτσα

Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Βάζουμε το καρότο και τη μανέστα και ανακατεύουμε μέχρι να λαδωθούν παντού.

Προσθέτουμε το χταπόδι, τις ντομάτες και το ζουμί του χταποδιού.

Σιγοβράζουμε για 5-10΄ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, αφού δοκιμάσουμε, γιατί  το φρέσκο χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό.

Τις πιο πολλές φορές δεν χρειάζεται αλάτι.

Πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

Για το ψήσιμο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Βάζουμε τους γίγαντες σε μία μικρή γάστρα, κατά προτίμηση μαντεμένια ή κεραμική.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα 1/2 φλ. ελαιόλαδο και ένα φλιτζάνι νερό.

Ανακατεύουμε τα υλικά.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε τους γίγαντες Πρεσπών με χταπόδι στο φούρνο  και μανέστρα για 25΄, ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε απαλά αν χρειάζεται υγρασία προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20΄.

Στο τέλος το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του.

Οδηγός Μαγειρικής

Μυστικά για: Όσπρια συνταγές
Μυστικά για: φαγητά με θαλασσινά
Μυστικά για: Όσπρια συνταγές
Ευ Ζην
Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Από τις λίγες συνταγές που συνδυάζουν … τα πάντα. Πλήρες ισορροπημένο γεύμα που μας προσφέρει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά σχεδόν στις αναλογίες που καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας. Αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης συνδυάζοντας χταπόδι και φασόλια. Επιπλέον, οι γίγαντες μας δίνουν τα πολύτιμα πρεβιοτικά (κυρίως φρουκτοολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) που συνεισφέρουν όχι μόνο στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Σίδηρος, μαγνήσιο και ασβέστιο από τα φασόλια, μαζί με καροτενοειδή και βιταμίνες C και Ε από καρότα, κρεμμύδια και σκόρδο απογειώνουν τη θρεπτική αξία της συνταγής. Επιπλέον, προσφέρουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, συνεισφέροντας, μεταξύ άλλων στην καλή λειτουργία της καρδιάς και σημαντική αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνοντας τη δράση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών και βοηθώντας στην πρόληψη διαφόρων νοσημάτων φθοράς (καρκίνος, διαβήτης, υπέρταση κα).

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται