Γλυκοπατάτα ψητή

Υλικά

  • 4 μέτριες γλυκοπατάτες (πορτοκαλί ή λευκή ποικιλία)
  • λαδόκολλα

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τις γλυκοπατάτες και τις τρυπάμε ολόγυρα με ένα πιρούνι.

Τις βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.

Ψήνουμε για 45′ περίπου μέχρι να καεί λίγο η φλούδα και να τρυπιέται η γλυκοπατάτα όταν τσιμπάς με το πιρούνι.

Αφού τις βγάλουμε από τον φούρνο αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσουν.

Τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και τραβάμε τη φλούδα τους.

Τις τρώμε σκέτες ή τις περιχύνουμε με λίγο μέλι, πασπαλίζουμε κανέλα και τις απολαμβάνουμε ζεστές.

Μυστικά

Αποφύγετε να βράζετε τις γλυκοπατάτες γιατί στο βράσιμο σκάνε και ρουφούν νερό.

Η γλυκοπατάτα είναι πιο μαλακή και μαγειρεύεται πιο γρήγορα από την κανονική πατάτα.

Λευκή ή πορτοκάλι έχουν τέλεια γεύση και ιδανικά τρώγονται σκέτες ψητές. Στα νησιά οι μαμάδες συνηθίζουν να ψήνουν γλυκοπατάτες πολύ συχνά γιατί είναι ιδανική τροφή για παιδιά σαν σνακ απογευματινό, ή γλυκό χωρίς ζάχαρη.

Ο χρόνος ψησίματος της γλυκοπατάτας ποικίλει ανάλογα με το μέγεθός της και το πόσο φρέσκια είναι.

Η γλυκοπατάτα είναι ψημένη όταν την τρυπάτε και η σάρκα της θυμίζει πουρέ. Δείτε και τη συνταγή για πουρέ γλυκοπατάτας εδώ.

Μια γλυκοπατάτα ψητή μπορείτε να τη χαράξετε στη μέση και να βάλετε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο τυρί. Θα απολαύσετε ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ.

Οι γλυκοπατάτες και κυρίως οι πορτοκαλί έχουν αντιοξειδωτικά και πάρα πολλές βιταμίνες.

Είναι ιδανική τροφή για παιδιά λόγω της γλυκιάς γεύσης τους και του ζωντανού πορτοκαλί χρώματός τους.

Επίσης είναι ιδανική για vegan διατροφή και μαγειρεύεται σαν φαγητό όπως όλες οι πατάτες ή σαν σνακ, σκέτες, ψητές με κανέλα.

Με τη φλούδα της γλυκοπατάτας μπορείτε να φτιάξετε και τραγανά τσίπς γλυκοπατάτας με τη συνταγή που σας έχω εδώ.

Αν σας αρέσει η γλυκοπατάτα ψητή, δείτε άλλη μια εύκολη συνταγή.

https://www.argiro.gr/recipe/glykopatates-psites/