Συνοδεύει τέλεια τα κρεατικά αλλά και σκέτες είναι ένα vegan πεντανόστιμο πλήρες γεύμα.

Συνοδεύει τέλεια τα κρεατικά αλλά και σκέτες είναι ένα vegan πεντανόστιμο πλήρες γεύμα.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
631
  • 6 γλυκοπατάτες κόκκινες
  • 1 πατάτα
  • 1 κομμάτι κολοκύθα κίτρινη
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 3-4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Γλυκοπατάτες στο φούρνο

    Οι γλυκοπατάτες στο φούρνο μπορούν να συνδυαστούν και με πατάτες ή κολοκύθα κίτρινη.

    Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά.

    Τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια ή σε μεγάλες μπουκιές.

    Τα βάζουμε σε ταψί.

    Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Προσθέτουμε τα σκόρδα, το θυμάρι και ανακατεύουμε.

    Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο να μην βγαίνει καθόλου ο ατμός του ψησίματος.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180º C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 45΄.

    Ξεσκεπάζουμε το ταψί από το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15΄μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

    Οι ψητές γλυκοπατάτες συνοδεύουν τέλεια όλα τα κρεατικά και πουλερικά σας.

    Μόνες τους αποτελούν ένα πλήρες θρεπτικό και υγιεινό vegan γεύμα.

    Μυστικό

    Το καλά σκεπασμένο ταψί με αλουμινόχαρτο προστατεύει τις γλυκοπατάτες από το να καούν, γιατί ψήνονται χωρίς πρόσθετα υγρά, πάρα μόνο με τα δικά τους.

    Αν δεν είστε χορτοφάγος, μπορείτε να προσθέσετε μία φέτα μπέικον ψιλοκομμένη την ώρα που βάζετε λαχανικά στο ταψί. Ανακατέψτε και ψήστε. Η γεύση τους είναι τέλεια.

    Μπορείτε να ψήσετε και σκέτες ολόκληρες τις γλυκοπατάτες στο φούρνο με την φλούδα τους.

    Θα διαλέξετε γλυκοπατάτες στο ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Θα τις πλύνετε πολύ καλά να φύγουν όλα τα χώματα από τη φλούδα. Θα τις τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο και θα τις ψήσετε ιδανικά σε χόβολη στο τζάκι για να πάρουν ωραίο άρωμα ή στο φούρνο στον αέρα στους 200ºC για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά. Θα τρυπήσετε με πιρούνι για να δείτε αν ψήθηκαν.

    Αφού ψηθούν, τις βγάζετε από το φούρνο και τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν.  Τις κόβετε στη μέση και αφαιρείτε με κουτάλι την σάρκα τους.  Τρώγονται είτε σκέτες σαν φαγητό ή υγιεινό σνακ, είτε σαν γλυκό με μέλι και κανέλα.

    Με τις γλυκοπατάτες φούρνου, μπορείτε να φτιάξετε τον τέλειο πουρέ γλυκοπατάτας για να συνοδεύσετε γιορτινά κρεατικά και πουλερικά.

    Τις φλούδες από τις γλυκοπατάτες μην τις πετάξετε! Αν πλύνετε πριν ξεφλουδίσετε τις γλυκοπατάτες, μπορείτε να φτιάξετε τραγανά τσιπς γλυκοπατάτας.

    Σερβίρετε ένα φαγητό σαν το παρακάτω με τις γλυκοπατάτες στο φούρνο και εισπράξτε συγχαρητήρια.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται