Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΑΣΑΡΙΣΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΑ
Εξοπλισμός
Γουδί
Κατσαρόλα
Ταψί
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΑΣΑΡΙΣΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε πρώτα καλά και στεγνώνουμε το κρέας.
- Αν μπορούμε να βρούμε λεμονόφυλλα η νερατζόφυλλα είναι ιδανικά γι’ αυτή τη συνταγή.
- Στρώνουμε τα φύλλα σε μεγάλο βαθύ ταψί.
- Μπορούμε να βάλουμε και κλωνάρια δεντρολίβανου. Έτσι θα στάζουν τα λίπη αλλά το δέρμα εξωτερικά θα ξεροψήνεται.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο γουρουνάκι στην κοιλιά του.
- Προσθέτουμε κλαδάκια φρέσκων μυρωδικών.
- Λιώνουμε τον κύβο στο γουδί.
- Προσθέτουμε το λάδι, το μέλι και τη μουστάρδα και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι-πορτοκάλι, αλάτι και πιπέρι.
- Σπάμε με σφυρί τις πατάτες να σκάσουν ελαφρά.
- Τις περιχύνουμε με τα υλικά.
- Γεμίζουμε το γουρουνάκι. Αν θέλουμε ράβουμε την κοιλιά του.
- Το αλείφουμε με τα υγρά που έχουν περισσέψει από τις πατάτες.
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι εξωτερικά και το βάζουμε πάνω στα λεμονόφυλλα.
- Το ψήνουμε για 4 ώρες στους 160ºC σε προθερμασμένο φούρνο. Κάθε τόσο το αλείφουμε με τα υγρά του ταψιού.
- Δυναμώνουμε την θερμοκρασία στους 200ºC και το αφήνουμε να ξεροψηθεί η πέτσα και να γίνει τραγανή, για περίπου μισή ώρα.
- Αφού ψηθεί το αφήνουμε για 20′ να μείνει και να ανακτήσει τα υγρά του.
- Έπειτα το σερβίρουμε ολόκληρο στο τραπέζι η στον μπουφέ . Αν το αφήσετε να κρυώσει η πέτσα θα μαλακώσει.
ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΑΣΑΡΙΣΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ
- Σε πλασοτέ κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι με καπάκι, ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο, να λιώσει.
- Προσθέτουμε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τα σύκα και τα βερίκοκα.
- Ανακατεύουμε απαλά, να λαδωθούν.
- Τα αφήνουμε, πάντα σε χαμηλή φωτιά, για 5΄-6΄.
- Τα σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί 2΄-3΄ το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι.
- Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν 7΄-8΄, μέχρι να γλασαριστεί η σάλτσα και να γίνει σαν σιρόπι (θα μείνει ελάχιστη σάλτσα).
- Τα διατηρούμε ζεστά μέχρι να σερβίρουμε.