Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
Εκτέλεση
ΓΕΜΙΣΗ
- Πλένουμε καλά τα καλαμάρια, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν εντελώς.
- Ψιλοκόβουμε λίγα από τα πλοκάμια, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για τη γέμιση.
- Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Έπειτα, ψιλοκόβουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι μαζί με τα μυρωδικά, (μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο), κρατώντας όμως λίγο από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα βότανα στην άκρη, για να τα χρησιμοποιήσουμε στο ταψί.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και ξεκινάμε την προετοιμασία της γέμισης.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας τακτικά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά, ώστε να λαδωθεί καλά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Όταν το μείγμα στεγνώσει, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και 1½ φλιτζάνι νερό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει για 6-7 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά, χωρίς όμως να στεγνώσει εντελώς.
- Μόλις η γέμιση παραμένει ακόμα ζουμερή, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους, καθώς και τα ψιλοκομμένα βότανα (δυόσμο, άνηθο, μαϊντανό).
- Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΓΕΜΙΣΜΑ
- Για να γεμίσουμε τα καλαμάρια πιο εύκολα, υπάρχει ένα μικρό μυστικό: στο πίσω κάτω μέρος κάθε καλαμαριού κάνουμε μια μικρή χαρακιά με μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας, ώστε η γέμιση να γλιστράει μέσα χωρίς να χρειάζεται πίεση.
- Γεμίζουμε τα καλαμάρια, αφήνοντας λίγο κενό στο άνοιγμα.
- Κλείνουμε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα.
- Σε ένα μικρό ταψί στρώνουμε ένα κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες και μια ντομάτα σε λεπτές φέτες. Αυτή η στρώση λειτουργεί σαν βάση για να ακουμπήσουμε τα καλαμάρια.
- Προσθέτουμε πάνω τα μυρωδικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια που κρατήσαμε.
- Τοποθετούμε τα γεμιστά καλαμάρια επάνω σε μία στρώση πάνω από τα λαχανικά.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 15 λεπτά.
- Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε τα καλαμάρια μαζί με τα λαχανικά του ταψιού.
- Γαρνίρουμε με την υπόλοιπη γέμιση που έχει περισσέψει.
- Προαιρετικά, μπορείτε να πολτοποιήσετε τα υγρά και λίγα από τα λαχανικά του ταψιού, για να φτιάξετε μια νόστιμη σάλτσα.
Tips
- Η γέμιση πρέπει να είναι ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα καλαμάρια.
- Μην ψήνετε για πολύ ώρα το τρυφερό καλαμάρι γιατί θα στεγνώσει και θα βγει σκληρό.
- Τα μυρωδικά μπαίνουν πάντα στο τέλος της γέμισης.