Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι

Τα γεμιστά καλαμάρια με ρύζι αποτελούν ένα κλασικό ελληνικό πιάτο. Η γέμιση, αρωματισμένη με φρέσκα μυρωδικά, κουκουνάρι και σταφίδες, φτιάχνεται εύκολα και δίνει ένα ζουμερό και νόστιμο αποτέλεσμα.

Εύκολη
0:30

2 - 3 μερίδες

15 λεπτά

15 λεπτά

καλαμαρια γεμιστα με ρυζι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ

Εκτέλεση

ΓΕΜΙΣΗ

  1. Πλένουμε καλά τα καλαμάρια, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν εντελώς.
  2. Ψιλοκόβουμε λίγα από τα πλοκάμια, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για τη γέμιση.
  3. Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  4. Έπειτα, ψιλοκόβουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι μαζί με τα μυρωδικά, (μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο), κρατώντας όμως λίγο από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα βότανα στην άκρη, για να τα χρησιμοποιήσουμε στο ταψί.
  5. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και ξεκινάμε την προετοιμασία της γέμισης.
  6. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας τακτικά.
  7. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
  8. Ρίχνουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά, ώστε να λαδωθεί καλά.
  9. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  10. Όταν το μείγμα στεγνώσει, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και 1½ φλιτζάνι νερό.
  11. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει για 6-7 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά, χωρίς όμως να στεγνώσει εντελώς.
  12. Μόλις η γέμιση παραμένει ακόμα ζουμερή, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  13. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους, καθώς και τα ψιλοκομμένα βότανα (δυόσμο, άνηθο, μαϊντανό).
  14. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΓΕΜΙΣΜΑ

  1. Για να γεμίσουμε τα καλαμάρια πιο εύκολα, υπάρχει ένα μικρό μυστικό: στο πίσω κάτω μέρος κάθε καλαμαριού κάνουμε μια μικρή χαρακιά με μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας, ώστε η γέμιση να γλιστράει μέσα χωρίς να χρειάζεται πίεση.
  2. Γεμίζουμε τα καλαμάρια, αφήνοντας λίγο κενό στο άνοιγμα.
  3. Κλείνουμε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα.
  4. Σε ένα μικρό ταψί στρώνουμε ένα κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες και μια ντομάτα σε λεπτές φέτες. Αυτή η στρώση λειτουργεί σαν βάση για να ακουμπήσουμε τα καλαμάρια.
  5. Προσθέτουμε πάνω τα μυρωδικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια που κρατήσαμε.
  6. Τοποθετούμε τα γεμιστά καλαμάρια επάνω σε μία στρώση πάνω από τα λαχανικά.
  7. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 15 λεπτά.
  8. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε τα καλαμάρια μαζί με τα λαχανικά του ταψιού.
  9. Γαρνίρουμε με την υπόλοιπη γέμιση που έχει περισσέψει.
  10. Προαιρετικά, μπορείτε να πολτοποιήσετε τα υγρά και λίγα από τα λαχανικά του ταψιού, για να φτιάξετε μια νόστιμη σάλτσα.

Tips

  • Η γέμιση πρέπει να είναι ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα καλαμάρια.
  • Μην ψήνετε για πολύ ώρα το τρυφερό καλαμάρι γιατί θα στεγνώσει και θα βγει σκληρό.
  • Τα μυρωδικά μπαίνουν πάντα στο τέλος της γέμισης.
Απόρρητο