Καπαμάς απο την Αργυρω. Καπαμα συνταγη φανταστική για το κυριακάτικο τραπέζι σας.

Καπαμάς απο την Αργυρω. Καπαμα συνταγη φανταστική για το κυριακάτικο τραπέζι σας.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 45 λεπτά
78

Για τον καπαμά

  • 1 kg χτενι μοσχαρισιο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελ. σκόρδο (σπασμένες)
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 10 μελιτζάνες
  • 5 ντομάτες
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 4-5 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. φέτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τις μελιτζάνες

    Διαλέγουμε πολύ μικρές μελιτζάνες.

    Τις πλένουμε, τις στεγνώνουμε και κάνουμε κατά μήκος βαθιές χαρακιές με ένα μαχαίρι.

    Αλατίζουμε τις χαρακιές και περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο.

    Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 30΄να μαλακώσουν.

    Για τον καπαμά

    Κόβουμε το κρέας σε μερίδες.

    Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε το μοσχάρι γύρω γύρω.

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί για 4-5΄και τέλος το σκόρδο σπασμένο.

    Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.

    Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί.

    Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τη ζάχαρη, το μπαχάρι και νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά.

    Σιγοβράζουμε το κρέας για 1 ώρα και 15΄, μέχρι να μαλακώσει τελείως.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Όταν βράσει το μοσχάρι, περιχύνουμε τις μελιτζάνες στο ταψί.

    Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

     

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε το φαγητό για 30΄στους 200 °C.

    Δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο, σκορπάμε στην επιφάνεια τη φέτα σε χοντρά κομμάτια.

    Συνεχίζουμε το ψήσιμο να λιώσει το τυρί.

    Σερβίρεται ζεστό.

    Τι είναι ο καπαμάς;

    Ο καπαμάς είναι μια παλιά παραδοσιακή τεχνική μαγειρέματος που συνήθως γίνεται στην κατσαρόλα. Παραδοσιακά περιέχει κομμάτια κρέατος και λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια. Ο καπαμάς περιέχει συνήθως και λίγη ντομάτα ή πελτέ. Λέγεται έτσι η συνταγή γιατί «καπαμίζουμε» καλά το κρέας ,δηλαδή τσιγαρίζουμε το κρέας,να ροδίσει ολόγυρα και μετά το σκεπάζουμε με καπάκι. Kapamak στα Τουρκικα σημαίνει σκεπασμένο. Ίσως από εκεί πήρε το όνομα καπαμά. Ο καπαμάς είτε είναι κρέας ή άλλο υλικό,πρέπει να σκεπαστεί αφού τσιγαριστεί καλά σε λάδι και να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά.
    Ο καπαμάς της Κύπρου δεν περιέχει καθόλου ντομάτα,παίρνει βαθύ κοκκινο χρώμα γιατί μαγειρεύεται με κόκκινο κρασί.

     

     

    Ε

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται