Κασερόπιτα με φύλλο κρούστας

Εύκολη κασερόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας και 4 απλά υλικά — αυγά, γάλα, κασέρι και φύλλο κρούστας — ιδανική για γρήγορο και νόστιμο γεύμα στο σπίτι.

Εύκολη
1:05

12 μερίδες

10 λεπτά

55 λεπτά

κασεροπιτα

Υλικά

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Φούρνος

Φούρνος

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 24×34 εκ.
  2. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο (κρατάμε 2-3 κ.σ. για το τελείωμα) και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
  4. Στρώνουμε 5 φύλλα κρούστας ακτινωτά στο ταψί χωρίς λάδι, φροντίζοντας να εξέχουν γύρω γύρω.
  5. Πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο κασέρι.
  6. Στρώνουμε 3 φύλλα ενδιάμεσα, τσαλακώνοντάς τα ελαφρά, και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασέρι.
  7. Γυρνάμε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί πάνω στη γέμιση.
  8. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και σπρώχνουμε τα περισσευούμενα με μαλακή σπάτουλα κάτω από την πίτα.
  9. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι μέχρι τη μέση της πίτας, χωρίς να κόψουμε τα φύλλα μέχρι κάτω.
  10. Ανακατεύουμε ξανά τα υγρά και τα περιχύνουμε σιγά-σιγά στην πίτα, αφήνοντας τα φύλλα να τα απορροφήσουν ομοιόμορφα.
  11. Αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  12. Χαϊδεύουμε την επιφάνεια ώστε να λαδωθεί ολόγυρα και ραντίζουμε πεταχτά με λίγες σταγόνες νερό.
  13. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
  14. Αν χρησιμοποιούμε αντιστάσεις πάνω-κάτω: ψήνουμε στην κάτω σχάρα για περίπου 55 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά τα φύλλα.
  15. Αν χρησιμοποιούμε αέρα: ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά.
  16. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί 10 λεπτά για να τραβήξει τα υγρά της.
  17. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε είτε σαν γεύμα είτε σαν σνακ σε θερμοκρασία δωματίου.

Tips

  • Στρώσε τα φύλλα της κασερόπιτας αλάδωτα, ώστε να ρουφήξουν και να ποτίσουν με τα υγρά.
  • Άφησέ την να σταθεί για να απορροφήσουν τα φύλλα κρούστας όλη την υγρασία σιγά-σιγά.
  • Η κασερόπιτα μπορεί να ετοιμαστεί από πριν και να μείνει μια νύχτα στο ψυγείο, καλά σκεπασμένη. Αυτό σου διευκολύνει το σερβίρισμα, ειδικά αν έχεις τραπέζι ή πολλά πιάτα να ετοιμάσεις.
  • Πάντα έλεγχε αν η πίτα έχει ψηθεί σωστά από κάτω. Η πίτα είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί μετά το ψήσιμο.
Απόρρητο