Κασερόπιτα με φύλλο κρούστας
Για την εύκολη κασερόοπιτα με φύλλα κρούστας, θα χρησιμοποιήσουμε λαδωμένο ορθογώνιο ταψί 24 χ 34.
Όλα τα υλικά για την κασερόπιτα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα να σπάσουν.
- Προσθέτουμε το γάλα και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο (κρατάμε 2-3 κ.σ για το τελείωμα της κασερόπιτας).
- Χτυπάμε τα υλικά με το σύρμα να ενωθούν και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Στρώνουμε ακτινωτά στο ταψί 5 φύλλα κρούστας χωρίς να τα λαδώσουμε.
- Φροντίζουμε τα φύλλα να εξέχουν από το ταψί γύρω γύρω.
- Πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο κασέρι σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
- Στρώνουμε 3 φύλλα ενδιάμεσα χωρίς να τα λαδώσουμε.
- Στρώνουμε τα φύλλα κρούστας τσαλακώνοντας τα ελαφρά, σουφρώνοντας τα.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο κασέρι.
- Σκεπάζουμε τη γέμιση με τα φύλλα που εξέχουν από το χείλος του ταψιού γυρνώντας τα πάνω στην γέμιση της κασερόπιτας.
- Τέλος καλύπτουμε την κασερόπιτα με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας και μπήγουμε τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί, σπρώχνοντάς τα με μαλακή σπάτουλα γύρω γύρω να μπουν κάτω από την πίτα όπως κάνουμε στο γαλακτομπούρεκο.
- Χαράζουμε την κασερόπιτα με κοφτερό μαχαίρι μέχρι τη μέση της πίτας. Προσοχή δεν κόβουμε τα φύλλα της κασερόπιτας μέχρι κάτω.
- Ανακατεύουμε μια φορά τα υγρά υλικά και περιχύνουμε την κασερόπιτα σιγά σιγά ώστε να ρουφήξει η πίτα τα υγρά υλικά λίγο λίγο και να τα απορροφήσει σωστά μέχρι μέσα.
- Αφήνουμε να σταθεί η κασερόπιτα για 10΄ στον πάγκο της κουζίνας και μετά ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Χαϊδεύουμε την επιφάνεια της πίτας ώστε να λαδωθεί ολόγυρα.
- Ραντίζουμε πεταχτά με τα δάχτυλα, λίγες σταγόνες νερό όλη την επιφάνεια της κασερόπιτας.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα για περίπου 55΄μέχρι να ροδίσει να φουσκώσει και να γίνουν τα φύλλα τραγανά.
- Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα στους 180 °C για περίπου 50΄.
- Μόλις βγάζουμε την κασερόπιτα από το φούρνο την αφήνουμε να σταθεί και να τραβήξει την υγρασία της για περίπου 10΄.
- Μετά, κόβουμε κομμάτια και την σερβίρουμε ζεστή με πράσινη σαλάτα εποχής σαν γεύμα ή σκέτη σαν σνακ σε θερμοκρασία δωματίου.
Μυστικά για κασερόπιτα
-Αν βάλεις και λίγο ζαμπόν ψιλοκομμένο ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σου θα απογειώσεις την κασερόπιτα. Πρέπει να αναμείξεις το ψιλοκομμένο αλλαντικό με το τριμμένο κασέρι και να τα πασπαλίσεις μαζί στη γέμιση.
-Στρώσε τα φύλλα της κασερόπιτας αλάδωτα ώστε να ρουφήξουν και να ποτίσουν με τα υγρά.
-Άσε την κασερόπιτα να σταθεί και να ρουφήξουν τα φύλλα κρούστας όλη την υγρασία σιγά σιγά.
-Η κασερόπιτα μπορεί να ετοιμαστεί από πριν και να μείνει μια νύχτα στο ψυγείο σου σκεπασμένη καλά. Έτσι σου λύνει τα χέρια αν έχεις τραπέζι και πολλά ετοιμάσεις.
-Αξιοποίησε ό,τι τριμμένα τυριά που λιώνουν έχεις, καθώς και αλλαντικά μέσα στην γέμιση της κασερόπιτας.
-Πάντα να τσεκάρεις αν η πίτα ψήθηκε σωστά από κάτω. Η πίτα είναι είναι έτοιμη όταν όλη μαζί ξεκολλάει από το ταψί μετά το πέρας του ψησίματος. Καλή επιτυχία είναι φανταστική.
Αν σας άρεσε η κασερόπιτα με φύλλο κρούστας, σίγουρα θα σας αρέσει και η παρακάτω συνταγή:
https://www.argiro.gr/recipe/turopita-anapodoguristi/