Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΑ
Εκτέλεση
- Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τα ρεβύθια σε ένα μπολ με μπόλικο νερό από 8-12 ώρες (ανάλογα την ποιότητα του ρεβιθιού).
- Την επόμενη τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στο πήλινο σκεύος.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το κύμινο και τα δαφνόφυλλα.
- Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε τα υλικά.
- Βάζουμε την κατσίκα (κατσικερό, όπως λέγεται στη Ρόδο) σε μερίδες μέσα στα ρεβύθια.
- Σκεπάζουμε το φαγητό και ψήνουμε σε πυρωμένο ξυλόφουρνο, αφού πέσει η μεγάλη ένταση της φωτιάς (συνήθως 1½ ώρα μετά το αρχικό άναμμα). Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός, σε γενικές γραμμές ψήνουμε για περίπου 5 ώρες.
- Ο ξυλόφουρνος μελώνει και σιγοψήνει όλα τα φαγητά σε μέτρια ένταση γύρω στις 5 ώρες.
- Αν ψήσετε σε ηλεκτρικό φούρνο η θερμοκρασία πρέπει να είναι μέτρια γύρω στους 160°C μέχρι να μελώσει η κατσίκα με τα ρεβύθια.
- Σε μερικά χωριά της Ρόδου βάζουν και λίγο δεντρολίβανο στο φαγητό.
- Ευχαριστούμε την αγαπημένη μου κυρία Καθολική Καράγιαννη, από την Μεσαναγρό στη Ν. Ρόδο, που μοιράστηκε την παραδοσιακή συνταγή της μαζί μας.