Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τα ρεβύθια σε ένα μπολ με μπόλικο νερό από 8-12 ώρες (ανάλογα την ποιότητα του ρεβιθιού).
Την επόμενη τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στο πήλινο σκεύος.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το κύμινο και τα δαφνόφυλλα.
Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε τα υλικά.
Βάζουμε την κατσίκα (κατσικερό, όπως λέγεται στη Ρόδο) σε μερίδες μέσα στα ρεβύθια.
Σκεπάζουμε το φαγητό και ψήνουμε σε πυρωμένο ξυλόφουρνο, αφού πέσει η μεγάλη ένταση της φωτιάς (συνήθως 1½ ώρα μετά το αρχικό άναμμα). Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός, σε γενικές γραμμές ψήνουμε για περίπου 5 ώρες.
Ο ξυλόφουρνος μελώνει και σιγοψήνει όλα τα φαγητά σε μέτρια ένταση γύρω στις 5 ώρες.
Αν ψήσετε σε ηλεκτρικό φούρνο η θερμοκρασία πρέπει να είναι μέτρια γύρω στους 160°C μέχρι να μελώσει η κατσίκα με τα ρεβύθια.
Σε μερικά χωριά της Ρόδου βάζουν και λίγο δεντρολίβανο στο φαγητό.
Ευχαριστούμε την αγαπημένη μου κυρία Καθολική Καράγιαννη, από την Μεσαναγρό στη Ν. Ρόδο, που μοιράστηκε την παραδοσιακή συνταγή της μαζί μας.