Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Μίξερ χειρός
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Video
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 με 150°C. Θα ψήσουμε στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα.
- Κρατάμε λίγα φρέσκα φρούτα για γαρνίρισμα.
- Βουτυρώνουμε με λίγο βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα, ή ταψί με διάμετρο 22 εκ.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.
ΚΕΪΚ
- Σε ένα μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο και με μίξερ χειρός χτυπάμε για 1 λεπτό να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη χτυπώντας το μείγμα και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ χειρός για περίπου 3 λεπτά, μέχρι το μίγμα για να γίνει κρέμα και να διαλυθεί ζάχαρη.
- Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους με το αλεσμένο αμύγδαλο, ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία.
- Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια. Τα υλικά πρέπει να ομογενοποιηθούν πλήρως.
- Σε καθαρό κάδο του μίξερ με καθαρά εργαλεία προσθέτουμε τα ασπράδια και 1 πρέζα αλάτι.
- Χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει η μαρέγκα και να στέκεται.
- Όταν σχηματιστούν απαλές κορυφές στην μαρέγκα είναι έτοιμη.
- Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά την μαρέγκα στο μίγμα και απαλά, με μαλακή σπάτουλα, διπλώνουμε από κάτω προς τα πάνω χωρίς να χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
- Αδειάζουμε το μισό μείγμα μέσα στο έτοιμο ταψί.
- Βάζουμε λίγα κόκκινα φρούτα από πάνω, αλλά δεν τα πατάμε να μπουν μέσα στο μίγμα.
- Από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα.
- Γαρνίρουμε την επιφάνεια του γλυκού με λίγα κόκκινα φρούτα.
ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να βγαίνει καθαρή από ζύμη η λάμα από το μαχαίρι από το κέντρο του.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα του φούρνου, στους 140ºC μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί το κέντρο του.
- Αφήνουμε το κέικ αμυγδάλου στον πάγκο της κουζίνας να κρυώσει τελείως.
- Ξεφορμάρουμε το βάζουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε το χαρτί.