Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Μίξερ χειρός
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Video
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140-150°C, στις αντιστάσεις. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα ή ένα μικρό ταψί διαμέτρου 22 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση του.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο για 1 λεπτό να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί τελείως και να αποκτήσουμε ένα μείγμα με κρεμώδη υφή.
- Ενσωματώνουμε τους κρόκους των αυγών, έναν έναν, και στη συνέχεια το αλεσμένο αμύγδαλο, με το μίξερ πάντα σε λειτουργία.
- Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά.
- Σε καθαρό κάδο του μίξερ και με καθαρά εργαλεία χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών και το αλάτι, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αποκτήσουμε μια σταθερή μαρέγκα.
- Όταν σχηματιστούν απαλές κορυφές στην επιφάνειά της, είναι έτοιμη. Τη ρίχνουμε, κουταλιά κουταλιά, στο μείγμα του κέικ, αναδιπλώνοντας απαλά, με μαλακή σπάτουλα, από κάτω προς τα πάνω, για να μη χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
- Αδειάζουμε το μισό μείγμα μέσα στο έτοιμο ταψί.
- Ακουμπάμε από πάνω λίγα κόκκινα φρούτα χωρίς να τα πιέσουμε να μπουν μέσα στη ζύμη.
- Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
- Γαρνίρουμε την επιφάνεια του γλυκού με τα υπόλοιπα φρούτα.
- Ψήνουμε το κέικ στην κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για περίπου μία ώρα, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να βγαίνει καθαρή από ζύμη η λάμα του μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου, στους 140°C, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί το κέντρο του.
- Αφήνουμε το κέικ αμυγδάλου στον πάγκο της κουζίνας να κρυώσει τελείως. Το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και το σερβίρουμε με
χτυπημένη κρέμα γάλακτος και λίγα κόκκινα φρούτα.









