Κεικ αμυγδαλου
Για το κεικ αμυγδαλου,
όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για το κεικ με αμυγδαλο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 με 150°C βαθμούς για να ψήσουμε το κεικ με αμυγδαλα. Θα ψήσουμε στις αντιστάσεις, στην κάτω σχαρα.
- Κρατάμε λίγα φρέσκα φρουτα για γαρνίρισμα.
- Βουτυρώνουμε με λίγο βουτυρο μια στρογγυλή φορμα, ή ταψι με διάμετρο 22 εκ.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το μαλακο βουτυρο και με μιξερ χειρος χτυπάμε για 1 λεπτό να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε την ψιλή κρυσταλλική ζαχαρη χτυπώντας το μειγμα και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μιξερ χειρος για περίπου 3 λεπτά, μέχρι το μειγμα για κεικ να γίνει κρέμα και να διαλυθεί ζαχαρη.
- Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους τα αυγα με το αλεσμένο αμυγδαλο, ενώ το μιξερ είναι σε λειτουργία.
- Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη βανιλια.
- Τα υλικά πρέπει να ομογενοποιηθούν πλήρως.
- Σε καθαρό καδο του μιξερ με καθαρά εργαλεία προσθέτουμε τα ασπράδια και 1 πρέζα αλατι.
- Χτυπάμε με το μιξερ σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει η μαρεγκα και να στέκεται.
- Όταν σχηματιστούν απαλές κορυφές στην μαρεγκα είναι έτοιμη.
- Προσθέτουμε κουταλια κουταλια την μαρέγκα στο μειγμα για κεικ και απαλά, με μαλακή σπατουλα, διπλώνουμε από κάτω προς τα πάνω χωρίς να χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
- Αδειάζουμε το μισό μειγμα για κεικ μέσα στο έτοιμο ταψι.
- Βάζουμε λίγα κόκκινα φρουτα από πάνω.
- Δεν πατάμε τα φρουτα να μπουν μέσα στο μειγμα για κεικ.
- Από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο μειγμα για κεικ.
- Γαρνίρουμε την επιφάνεια του γλυκου με λίγα κόκκινα φρουτα.
Για το ψήσιμο
- Ψήνουμε το κεικ με αμυγδαλα στο ζεστό φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να βγαίνει καθαρή από ζυμη η λάμα από το μαχαιρι από το κέντρο του.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα του φουρνου, στους 140ºC βαθμούς μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί το κέντρο του.
- Αφήνουμε το κεικ με αμυγδαλο στον πάγκο της κουζίνας να κρυώσει τελείως.
- Ξεφορμάρουμε και το βάζουμε σε πιατέλα.
- Αφαιρούμε το χαρτί.
Για το σερβίρισμα
- Γαρνίρουμε με τα φρουτα που κρατήσαμε στην αρχή.
- Σερβίρουμε το κέικ με χτυπημένη κρέμα ή λίγο γιαουρτι και αχνίζουμε με αχνη.
- Λίγα φρούτα για το σερβίρισμα είναι απαραίτητα.
Το μυστικο για το κεικ αμυγδαλου
- Να έχεις πολύ καλά προθερμασμένο τον φούρνο σου.
- Να έχεις όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Δεν θα το βγάλετε από τον φούρνο αν δεν σταθεροποιηθεί το κέντρο του.
- Διατηρείται στο ψυγείο.
- Το κέικ ψημένο αφού κρυώσει τελείως διατηρείται στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.
- Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις παγωμένα – κατεψυγμένα φρουτα του δάσους μέσα στη ζυμη.