• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
98
  • 200 γραµ βούτυρο θερμ. δωματίου
  • 200 γραµ ψιλή ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γραµ αυγά (4 μέτρια αυγά χωρισμένα κρόκος-ασπράδι)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 αμύγδαλα αλεσμένα πούδρα
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • 1 κγ υγρή βανίλια
  • 200 γραµ κόκκινα φρούτα (σμέουρα)
  • σμέουρα και μύρτιλλα για το σερβίρισμα
  • χτυπημένη κρέμα ή γιαούρτι για το σερβίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κεικ αμυγδαλου

    Για το κεικ αμυγδαλου,

    όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για το κεικ με αμυγδαλο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 με 150°C βαθμούς για να ψήσουμε το κεικ με αμυγδαλα. Θα ψήσουμε στις αντιστάσεις, στην κάτω σχαρα.

    • Κρατάμε λίγα φρέσκα φρουτα για γαρνίρισμα.
    • Βουτυρώνουμε με λίγο βουτυρο μια στρογγυλή φορμα, ή ταψι με διάμετρο 22 εκ.
    • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.
    • Σε ένα μπολ βάζουμε το μαλακο βουτυρο και με μιξερ χειρος χτυπάμε για 1 λεπτό να αφρατέψει.
    • Προσθέτουμε την ψιλή κρυσταλλική ζαχαρη χτυπώντας το μειγμα και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μιξερ χειρος για περίπου 3 λεπτά, μέχρι το μειγμα για κεικ να γίνει κρέμα και να διαλυθεί ζαχαρη.
    • Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους τα αυγα με το αλεσμένο αμυγδαλο, ενώ το μιξερ είναι σε λειτουργία.
    • Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη βανιλια.
    • Τα υλικά πρέπει να ομογενοποιηθούν πλήρως.
    • Σε καθαρό καδο του μιξερ με καθαρά εργαλεία προσθέτουμε τα ασπράδια και 1 πρέζα αλατι.
    • Χτυπάμε με το μιξερ σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει η μαρεγκα και να στέκεται.
    • Όταν σχηματιστούν απαλές κορυφές στην μαρεγκα είναι έτοιμη.
    • Προσθέτουμε κουταλια κουταλια την μαρέγκα στο μειγμα για κεικ και απαλά, με μαλακή σπατουλα, διπλώνουμε από κάτω προς τα πάνω χωρίς να χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
    • Αδειάζουμε το μισό μειγμα για κεικ μέσα στο έτοιμο ταψι.
    • Βάζουμε λίγα κόκκινα φρουτα από πάνω.
    • Δεν πατάμε τα φρουτα να μπουν μέσα στο μειγμα για κεικ.
    • Από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο μειγμα για κεικ.
    • Γαρνίρουμε την επιφάνεια του γλυκου με λίγα κόκκινα φρουτα.

    Για το ψήσιμο

    • Ψήνουμε το κεικ με αμυγδαλα στο ζεστό φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να βγαίνει καθαρή από ζυμη η λάμα από το μαχαιρι από το κέντρο του.
    • Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα του φουρνου, στους 140ºC βαθμούς μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί το κέντρο του.
    • Αφήνουμε το κεικ με αμυγδαλο στον πάγκο της κουζίνας να κρυώσει τελείως.
    • Ξεφορμάρουμε και το βάζουμε σε πιατέλα.
    • Αφαιρούμε το χαρτί.

    Για το σερβίρισμα

    • Γαρνίρουμε με τα φρουτα που κρατήσαμε στην αρχή.
    • Σερβίρουμε το κέικ με χτυπημένη κρέμα ή λίγο γιαουρτι και αχνίζουμε με αχνη.
    • Λίγα φρούτα για το σερβίρισμα είναι απαραίτητα.

    Το μυστικο για το κεικ αμυγδαλου

    • Να έχεις πολύ καλά προθερμασμένο τον φούρνο σου.
    • Να έχεις όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
    • Δεν θα το βγάλετε από τον φούρνο αν δεν σταθεροποιηθεί το κέντρο του.
    • Διατηρείται στο ψυγείο.
    • Το κέικ ψημένο αφού κρυώσει τελείως διατηρείται στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.
    • Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις παγωμένα – κατεψυγμένα φρουτα του δάσους μέσα στη ζυμη.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται