Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Εξοπλισμός
Φόρμα
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Video
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Πρέπει όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μπορείς να δώσεις ό,τι αρώματα σου αρέσουν στο δικό σου κέικ χωρίς μίξερ. Βανίλια, λεμόνι, πορτοκάλι, κανέλα. Αρωμάτισέ το σύμφωνα με το γούστο σου.
- Βουτυρώνουμε με Lurpak soft και αλευρώνουμε στρογγυλή φόρμα για κέικ 25 εκατ.
- Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160ºC.
ΚΕΪΚ ΧΩΡΙΣ ΜΙΞΕΡ
- Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ και με ένα σύρμα ανάδευσης ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε την ψιλή ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Μόλις πάρει υγρασία η ζάχαρη από το βούτυρο τότε προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, το αλάτι και το ξύσμα.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά, να γίνουν κρέμα.
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού.
- Τα προσθέτουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το μισό αλεύρι ανακατεύοντας να διαλυθούν οι κόμποι του.
- Ρίχνουμε εναλλάξ το υπόλοιπο αλεύρι με το γάλα ανακατεύοντας με το σύρμα ή με μια σπάτουλα.
- Αδειάζουμε το μίγμα στην έτοιμη βουτυρωμένη φόρμα.
- Τοποθετούμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45’.
- Ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέντρο του με ένα μαχαίρι πριν το βγάλουμε.
- Το αφήνουμε για 10’ στη φόρμα.
- Αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να στεγνώσει και να κρυώσει.
Tips
- Από την ώρα που βάζετε τα διογκωτικά στο μίγμα, μην καθυστερήσετε να το βάλετε στο φούρνο.
- Μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου κατά την διάρκεια του ψησίματος, για να ψηθεί σωστά.
- Προθερμάνετε σωστά τον φούρνο πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο.
- Μπορείτε να ψήσετε και στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC.
- Ο φούρνος θέλει περισσότερο χρόνο για να προθερμανθεί στις αντιστάσεις. Γι’ αυτό ανάψτε τον πριν ξεκινήσετε την διαδικασία.