• προετοιμασία 12 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
33
  • 180 γρ. βούτυρο Lurpak soft
  • 200 γρ. ψιλή ζάχαρη (της επιλογής σας)
  • 2 τεμάχιο/ια μεγάλα αυγά (2Χ70 γραμ.)
  • 1 κ.γ. βανίλια υγρή
  • 1 τεμάχιο/ια πορτοκάλι, χυμό
  • 1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200 γρ. γάλα

Για τη φόρμα

  • Λίγο βούτυρο
  • Λίγο αλεύρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Προετοιμασία

    Πρέπει όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Μπορείς να δώσεις ότι αρώματα σου αρέσουν στο δικό σου σπιτικό κέικ. Βανίλια, λεμόνι, πορτοκάλι, κανέλα.

    Αρωμάτισέ το σύμφωνα με το γούστο σου.

    Βουτυρώνουμε με Lurpak soft και αλευρώνουμε στρογγυλή φόρμα για κέικ 25 εκατ.

    Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160º C .

    Το μίγμα

    Βάζουμε  το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ.

    Με ένα σύρμα ανάδευσης ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε την ψιλή ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.

    Μόλις πάρει υγρασία η ζάχαρη από το βούτυρο τότε προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, το αλάτι και το ξύσμα.

    Ανακατεύουμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

    Να γίνουν κρέμα.

    Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού.

    Τα προσθέτουμε στο μίγμα κι ανακατεύουμε με το σύρμα.

    Προσθέτουμε το μισό αλεύρι ανακατεύοντας να διαλυθούν οι κόμποι του.

    Προσθέτουμε εναλλάξ το υπόλοιπο αλεύρι με το γάλα ανακατεύοντας με το σύρμα η με μια σπάτουλα.

    Αδειάζουμε το μίγμα στην έτοιμη βουτυρωμένη φόρμα

    Ψήσιμο – Χρόνος ψησίματος

    Τοποθετούμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45’.

    Ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέντρο του πριν το βγάλουμε.

    Το αφήνουμε για 10’ στη φόρμα.

    Αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να στεγνώσει και να κρυώσει.

    Μυστικά

    Από την ώρα που βάζετε τα διογκωτικά στο μίγμα μην καθυστερείτε να το βάλετε  στο φούρνο.

    Μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου κατά την διάρκεια του ψησίματος.

    Προθερμάνετε σωστά τον φούρνο πριν ξεκινησετε το ψήσιμο.

    Ο φούρνος θέλει περισσότερο χρόνο για να προθερμανθεί στις αντιστάσεις. Γι’ αυτό ανάψτε τον πριν ξεκινήσετε την διαδικασία.

    Μπορείτε να ψήσετε και στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC.

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Το μυστικό για επιτυχία
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται