Για ένα αφράτο κέικ
Πρέπει όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Μπορείς να δώσεις ότι αρώματα σου αρέσουν στο δικό σου σπιτικό κέικ. Βανίλια, λεμόνι, πορτοκάλι, κανέλα. Αρωμάτισέ το σύμφωνα με το γούστο σου.
Βουτυρώνουμε με Lurpak soft και αλευρώνουμε στρογγυλή φόρμα για κέικ 25 εκατ.
Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι για το κέικ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160º C .
Για το απλό κέικ χωρίς μίξερ
Βάζουμε το μαλακό βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ.
Με ένα σύρμα ανάδευσης ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο.
Προσθέτουμε την ψιλή ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα. Μολις πάρει υγρασία η ζάχαρη από το βούτυρο τότε προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, το αλάτι και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Να γίνουν κρέμα.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού.
Τα προσθέτουμε στο μείγμα κι ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι ανακατεύοντας να διαλυθούν οι κόμποι του.
Προσθέτουμε εναλλάξ το υπόλοιπο αλεύρι με το γάλα ανακατεύοντας με το σύρμα η με μια σπάτουλα.
Αδειάζουμε στην έτοιμη βουτυρωμένη φόρμα.
Τοποθετούμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45’.
Ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέντρο του πριν το βγάλουμε.
Αφήνουμε το κέικ για 10’ στη φόρμα.
Αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να στεγνώσει και να κρυώσει.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη ή περιχύνουμε με γλάσο.
Και σκέτο όμως αυτό το μαλακό εύκολο κέικ είναι φανταστικό.
Μυστικά
Από την ώρα που βάζετε τα διογκωτικά στο μείγμα μην καθυστερείτε να βάλετε το κέικ στο φούρνο.
Μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Προθερμάνετε σωστά τον φούρνο πριν βάλετε το κέικ για ψήσιμο.
Ο φούρνος θέλει περισσότερο χρόνο για να προθερμανθεί στις αντιστάσεις. Γι αυτό ανάψτε τον πριν ξεκινήσετε την διαδικασία.
Μπορείτε να ψήσετε και στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC.