• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • Στερεά υλικά
  • 2 φλ. αλεύρι
  • 2 κ.γλ. μπέικιν
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
  • 1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 2 βανίλιες
  • Υγρά υλικά
  • 1 φλ. σπορέλαιο (καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο κλπ)
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 3/4 φλ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη
  • 1/2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 450 γραμ. κολοκύθα πουρέ (ψημένη)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κέικ κολοκύθας

    Κέικ κολοκύθας

    Για το κέικ κολοκύθας με πλούσιο άρωμα και τέλειο χρώμα από την κίτρινη κολοκύθα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ψητή κολοκύθα που θα πολτοποιήσετε σε πουρέ. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε το κέικ με κίτρινη κολοκύθα τριμμένη από την Αργυρώ, που θα τη σοτάρετε σε ένα βαθύ τηγάνι για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει τελείως και να πιει όλα τα υγρά της. Στη συνέχεια, για τη συνταγή ξεκινάμε με το μείγμα για κέικ.

    Για το μείγμα της συνταγής

    • Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε με σύρμα.
    • Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ όλα τα υγρά υλικά και τα ανακατεύουμε με σύρμα η μίξερ χειρός.
    • Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε με μίξερ χειρός στη χαμηλή ταχύτητα ή με σπάτουλα να ενωθούν σε ένα παχύ μείγμα.
    • Απλώνουμε το μείγμα ιδανικά σε ένα λαδωμένο ταψί 23×33 εκ.

    Για το ψήσιμο του κέικ κολοκύθας από την Αργυρώ

    • Θα ψήσουμε το κέικ με ηλιέλαιο στους 170 °C, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα ή στους 160 °C στον αέρα στη μεσαία σχάρα.
    • Ψήνουμε το κέικ κολοκύθας για περίπου 50΄ μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ελέγξουμε το κέντρο της ότι στέγνωσε σωστά.
    • Αν ψήσετε στον αέρα θέλει λιγότερο χρόνο κατά 10΄ περίπου.
    • Δεν θα βγάλετε το κέικ από το φούρνο αν δεν ελέγξετε το κέντρο του.
    • Θα βυθίσετε τη λάμα από ένα μαχαίρι στο κέντρο του κι αν βγει στεγνό από ζύμη τότε είναι έτοιμο.
    • Αν αρχίσει γρήγορα να παίρνει χρώμα στις άκρες, πρέπει να το καλύψετε με αλουμινόχαρτο και να συνεχίσετε το ψήσιμό του.
    • Διαβάστε εδώ το μυστικο για να ψήνετε σωστά τα κέικ.

    Για το σερβίρισμα

    • Το σερβίρουμε σκέτο ή με γλάσο από τυρί κρέμα.

    Το μυστικό για το κέικ με κολοκύθα από την Αργυρώ

    • Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα καρύδια και σταφίδες στο τέλος λίγο πριν βάλετε το κέικ κολοκύθας στη φόρμα.
    • Αν θέλετε να το βάλετε σε στρογγυλή φόρμα για κέικ, τότε προτιμήστε μια φόρμα με τρύπα στη μέση με διάμετρο 25 εκ.
    • Βγαίνουν 24 κομμάτια και τα ψήνουμε γύρω στα 18΄.
    • Το κέικ κολοκύθας μπορείτε να το διατηρήσετε καλά σκεπασμένο στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.
    • Αν θέλετε μία ελληνική παραδοσιακή συνταγή για κέικ με κίτρινη κολοκύθα, μπορείτε να φτιάξετε τη Λωλή Σίφνου που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ωραίο κεικ με κολοκυθα. Εδώ σας έχω τη συνταγή.

    Φτιάξτε αυτή τη συνταγή της Αργυρώς και αν σας άρεσε, μπορείτε και δοκιμάσετε επίσης και την παρακάτω,

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται