Εκτέλεση
Για αφράτο κέικ με λάδι και γιαούρτι, κρατήστε χωριστά τις 2 κ.σ αλεύρι και 2 κ.σ ελαιόλαδο για την φόρμα αλλά και για τις σταφίδες (αλεύρι μόνο).
Με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, λαδώνουμε αντικολλητική φόρμα στρογγυλή για κέικ. Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε το περιττό λάδι. Πασπαλίζουμε αλεύρι στην φόρμα να πάει παντού. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι και κρατάμε όσο περίσσεψε. Το ρίχνουμε στις σταφίδες κι ανακατεύουμε να ντυθούν καλά με αλεύρι. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι το μπέικιν και το αλάτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε να διαλυθούν οι κόμποι και να ανακατευτούν σωστά τα στερεά υλικά.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά με την ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα για 2΄ μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη, να αφρατέψουν τα αυγά και να πάρει ανοιχτό κίτρινο χρώμα το μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την βανίλια και το γιαούρτι. Χτυπάμε για 1΄ να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το αλεύρι και με σπάτουλα απαλά ανακατεύουμε, ίσα που να μην είναι πλέον ορατό το αλεύρι. Τέλος, προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά να πάνε παντού στο μείγμα.
Αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα. Ισιώσουμε την επιφάνεια. Χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα στον πάγκο εργασίας να φύγει τυχόν αέρας που εγκλωβίστηκε, γιατί θα φουσκώσει ανόμοια στο τέλος.
Η ζύμη του κέικ πρέπει να καλύπτει τη φόρμα κατά τα 3/4 του ύψους της. Αλλιώς θα χυθεί έξω στο ψήσιμο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς C, στην κάτω σχάρα, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο. Τουλάχιστον όχι τα πρώτα 45΄ του ψησίματος.
Το κέικ είναι έτοιμο όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας. Ψήνουμε συνολικά, περίπου 55΄.
Ποτέ δεν βγάζω ένα κέικ από το φούρνο αν δεν σιγουρευτώ ότι ψήθηκε σωστά στο κέντρο του. Μπήγουμε λάμα μαχαιριού κι αν βγαίνει καθαρή από ζύμη, τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Αφήνουμε το κέικ να σταθεί στη φόρμα για 10΄, το ξεφορμάρουμε με προσοχή σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει και να στεγνώσει. Κόβουμε κι απολαμβάνουμε όταν το κέικ έχει κρυώσει.
Περισσότερα μυστικά για το πιο νόστιμο κέικ με λάδι και γιαούρτι
•Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν ξεχάσατε να τα βγάλετε από το ψυγείο δείτε εδώ πώς θα τα φέρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
•Τα υλικά τα μετράτε όλα με το ίδιο φλιτζάνι-μεζούρα. Αν θέλετε να ζυγίσετε τα υλικά, για να τα μετατρέψετε σε γραμμάρια πατήστε εδώ.
•Μπορείτε να βάλετε καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας.
•Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λάδι με σπορέλαιο ή λιωμένο βούτυρο, αλλά το ελαιόλαδο θα δώσει τέλεια υφή και γεύση.
•Μπορείτε να βάλετε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή ξινόγαλο, όμως η ζύμη δεν θα έχει την ίδια αέρινη υφή που έχει αν χρησιμοποιήσετε πλήρες γιαούρτι. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το ξινόγαλο και πώς το χρησιμοποιούμε στα γλυκά μας.
•Αν βάλετε γιαούρτι πλήρες, φροντίστε να μην είναι στραγγιστό γιατί η κόρα θα γίνει χοντρή εκτός κι αν σας αρέσει να είναι έτσι.
•Το πώς θα αρωματίσετε το κέικ με ελαιόλαδο και γιαούρτι, είναι καθαρά δική σας επιλογή. Προτείνω τη βανίλια γιατί αναδεικνύει τα αρώματα του ελαιολάδου και τη δροσιά του γιαουρτιού. Όμως μπορείτε να βάλετε ξύσμα λεμόνι, πορτοκάλι, περγαμόντο ή κανέλα.
•Σταφίδες αν θέλετε βάζετε, αλλά να ξέρετε ότι η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι το νο 1 ελληνικό super food που όταν ψήνεται δεν χάνει τα πολύτιμα συστατικά της. Επίσης, δίνει τέλεια γεύση στο κέικ σας.
•Ψήσιμο σε αέρα ή αντιστάσεις;
Αν έχετε υπομονή και χρόνο, ψήστε στις αντιστάσεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο στην κάτω σχάρα. Παίρνει περισσότερο χρόνο, αλλά το κέικ ψήνεται καλύτερα, παίρνει ομοιόμορφο χρώμα και φουσκώνει πιο σωστά. Εναλλακτικά, ψήστε στον αέρα στους 160 βαθμούς C, στη μεσαία σχάρα για περίπου 45΄.
•Χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη
Εάν κάνετε ειδική διατροφή, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με γλυκαντική ουσία της αρεσκείας σας ή αν πάσχετε από κοιλιοκάκη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι χωρίς γλουτένη. Όμως μην περιμένετε την υφή και τη γεύση που σας περιγράφω παραπάνω. Δηλαδή, το κέικ δεν θα φουσκώσει σωστά, η καρδιά του θα κρατήσει υγρασία και την ώρα που θα κόβετε κομμάτι, θα σκορπάει σε πολλά ψίχουλα. Μπορείτε να βρείτε εδώ περισσότερες συνταγές χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη,για σίγουρη επιτυχία και με όλη τη γεύση.