Για το μείγμα του κέικ με λάδι
Συγκεντρώνουμε αρχικά τα υλικά μας για την συνταγή. Είναι ένα αφράτο κέικ με λάδι και με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι.
Kρατήστε χωριστά τις 2 κ.σ. αλεύρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο για την φόρμα αλλά και για τις σταφίδες (αλεύρι μόνο).
Με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, λαδώνουμε αντικολλητική φόρμα για κέικ.
Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε το περιττό λάδι.
Πασπαλίζουμε αλεύρι στην φόρμα να πάει παντού.
Τινάζουμε το περιττό αλεύρι και κρατάμε όσο περίσσεψε.
Το ρίχνουμε στις σταφίδες κι ανακατεύουμε να ντυθούν καλά με αλεύρι.
Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι το baking powder και το αλάτι.
Με σύρμα τα ανακατεύουμε να διαλυθούν οι κόμποι και να ανακατευτούν σωστά τα στερεά υλικά.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά με την ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα για 2΄ μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη, να αφρατέψουν τα αυγά και να πάρει ανοιχτό κίτρινο χρώμα το μείγμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την βανίλια και το γιαούρτι.
Χτυπάμε για 1 λεπτό να ενωθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε το αλεύρι και με σπάτουλα απαλά ανακατεύουμε, ίσα που να μην είναι πλέον ορατό το αλεύρι.
Τέλος, προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά να πάνε παντού στο μείγμα.
Αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα, ισιώσουμε την επιφάνεια.
Χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα στον πάγκο εργασίας να φύγει τυχόν αέρας που εγκλωβίστηκε, γιατί θα φουσκώσει ανόμοια στο τέλος.
Η ζύμη του κέικ με λάδι πρέπει να καλύπτει τη φόρμα κατά τα 3/4 του ύψους της. Αλλιώς θα χυθεί έξω στο ψήσιμο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170°C βαθμούς, στην κάτω σχάρα, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο. Τουλάχιστον όχι τα πρώτα 45΄ του ψησίματος.
Είναι έτοιμο όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.
Ψήνουμε συνολικά, περίπου 55 λεπτά.
Ποτέ δεν το βγάζω από το φούρνο αν δεν σιγουρευτώ ότι ψήθηκε σωστά στο κέντρο του. Μπήγουμε λάμα από ένα μαχαίρι κι αν βγαίνει καθαρή από ζύμη, είναι έτοιμο.
Αφήνουμε το κέικ με γιαούρτι και λάδι να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά, το ξεφορμάρουμε με προσοχή σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει και να στεγνώσει.
Μυστικό
Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Τα υλικά για το κέικ με λάδι τα μετράτε όλα με το ίδιο φλιτζάνι-μεζούρα.
Μπορείτε να βάλετε καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας στο μείγμα για κέικ.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο με φυτικό λάδι ή λιωμένο βούτυρο, αλλά το ελαιόλαδο θα δώσει τέλεια υφή και γεύση.
Μπορείτε να βάλετε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή ξινόγαλο, όμως η ζύμη δεν θα έχει την ίδια αέρινη υφή που έχει αν χρησιμοποιήσετε πλήρες γιαούρτι.
Αν βάλετε γιαούρτι πλήρες, φροντίστε να μην είναι στραγγιστό γιατί η κόρα θα γίνει χοντρή εκτός κι αν σας αρέσει να είναι έτσι.
Το πώς θα αρωματίσετε το αφράτο κέικ με λάδι, είναι καθαρά δική σας επιλογή. Προτείνω τη βανίλια γιατί αναδεικνύει τα αρώματα του ελαιόλαδου και τη δροσιά του γιαουρτιού. Όμως μπορείτε να βάλετε ξύσμα λεμόνι, πορτοκάλι, περγαμόντο ή κανέλα.
Σταφίδες αν θέλετε βάζετε, αλλά να ξέρετε ότι η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι το No.1 ελληνικό σούπερ φουντ που όταν ψήνεται δεν χάνει τα πολύτιμα συστατικά της. Επίσης, δίνει τέλεια γεύση.
Ψήσιμο σε αέρα ή αντιστάσεις;
Αν έχετε υπομονή και χρόνο, ψήστε στις αντιστάσεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο στην κάτω σχάρα.
Παίρνει περισσότερο χρόνο, αλλά το κέικ με λάδι ψήνεται καλύτερα, παίρνει ομοιόμορφο χρώμα και φουσκώνει πιο σωστά.
Εναλλακτικά, ψήστε στον αέρα το κέικ με γιαούρτι και λάδι στους 160°C βαθμούς, στη μεσαία σχάρα για περίπου 45 λεπτά.
Χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη
Εάν κάνετε ειδική διατροφή, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με γλυκαντική ουσία της αρεσκείας σας ή αν πάσχετε από κοιλιοκάκη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι χωρίς γλουτένη.
Όμως μην περιμένετε την υφή και τη γεύση που σας περιγράφω παραπάνω.
Δηλαδή, το κέικ απλό αφράτο δεν θα φουσκώσει σωστά, η καρδιά του θα κρατήσει υγρασία και την ώρα που θα κόβετε κομμάτι, θα σκορπάει σε πολλά ψίχουλα.