Εκτελεση
Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ και το αλάτι.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά στρογγυλή φόρμα με τρύπα.
Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μεγάλη μακρόστενη φόρμα .
Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Την αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC βαθμούς, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω.
Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Στον κάδο του μίξερ , χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα για 4 με 5 λεπτά.
Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μίγμα κάθε φορά.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
Χαμηλώνουμε το μίξερ.
Εναλλάξ προσθέτουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι.
Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.
Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι στο μίγμα δεν ανακατεύουμε πολύ.
Το αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή από το μίγμα η λάμα από ένα μαχαίρι από το κέντρο του.
Είναι έτοιμο, όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στην φόρμα.
Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Το ξαναβάζουμε στη φόρμα.
Με σουβλί ή με ξυλάκια από σουβλάκι τρυπάμε παντού μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια του.
Περιχύνουμε σιγά σιγά το κρύο με το ζεστό σιρόπι λεμονιού μέχρι να το πιει όλο.
Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει τελείως. (Ιδανικά το ξεφορμάρουμε μετά από μερικές ώρες).
Τότε ξεφορμάρουμε σε πιατέλα .
Το σιροπι
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5 με 6 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
Το γλασο
Βάζω σε ένα μπολ 1 φλ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
Ανακατεύω με ένα κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη και να υγροποιηθεί.
Ελέγχω την πυκνότητα του προσθέτοντας λίγο χυμό επιπλέον για πιο ρευστό ή λίγη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη επιπλέον για πιο πυκνό
το ρίχνουμε αφού κρυώσει τελείως.