• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
1866

Για το κέικ λεμόνι

  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο μαλακό (σε θερμ. δώμ.)
  • 4 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)
  • Ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια
  • 370 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο μαλακό (ή γ.ο.χ.)
  • 1 φακελάκι μπέικιν (20 γραμ.)
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 κεσεδάκι 200 γραµ. γιαούρτι αραιό -όχι στραγγιστό (ή ξινόγαλο)

Για τη φόρμα

  • Λίγο βούτυρο
  • Λίγο αλεύρι

Για το σιρόπι (προαιρετικά)

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. νερό
  • 3 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • Φλούδα από μισό λεμόνι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ και το αλάτι. Τα αφήνουμε στην άκρη.

    Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά στρογγυλή φόρμα με τρύπα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μεγάλη μακρόστενη φόρμα.

    Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Την αφήνουμε στην άκρη.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC βαθμούς, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.

    Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα για 4 με 5 λεπτά.

    Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μίγμα  κάθε φορά.

    Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.

    Χαμηλώνουμε το μίξερ.

    Εναλλάξ προσθέτουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι.

    Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.

    Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι στο μίγμα  δεν ανακατεύουμε πολύ.

    Το αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα.

    Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή από το μίγμα η λάμα από ένα μαχαίρι από το κέντρο του.

    Είναι έτοιμο, όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.

    Το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στην φόρμα. Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

    Το ξαναβάζουμε στη φόρμα.

    Με ξυλάκια από σουβλάκι τρυπάμε παντού μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια του.

    Περιχύνουμε σιγά σιγά το κρύο με το ζεστό σιρόπι λεμονιού μέχρι να το πιει όλο.

    Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει τελείως. Ιδανικά το ξεφορμάρουμε μετά από μερικές ώρες.

    Για το σιρόπι

    Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5 με 6 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.

    Για το γλάσο

    Βάζω σε ένα μπολ 1 φλ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.

    Ανακατεύω με ένα κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη και να υγροποιηθεί.

    Ελέγχω την πυκνότητα του προσθέτοντας λίγο χυμό επιπλέον για πιο ρευστό ή λίγη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη επιπλέον για πιο πυκνό αποτέλεσμα.

    Ρίχνουμε το γλάσο αφού κρυώσει τελείως.

    Μυστικά

    Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 160°C βαθμούς.

    Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως πριν το σιροπιάσουμε με το ζεστό σιρόπι.

    Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει για 30 λεπτά με 1 ώρα το λιγότερο, πριν το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα.

    Διαλέξτε ένα γιαούρτι με αραιή σύσταση τύπου αγελαδίτσα ή κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά. Όχι στραγγιστό. Έτσι, θα δώσει την αίσθηση της δροσιάς του.

    Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ξινόγαλο στην ίδια ποσότητα, 200 γραµ.

    Για πιο έντονο άρωμα λεμονιού, ανακατέψτε το ξύσμα λεμονιού στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη ώστε να βγάλει όλα τα αιθέρια έλαια το ξύσμα.

    Την επόμενη ημέρα το σιρόπι έχει διαπεράσει σωστά όλη την επιφάνεια από πάνω ως κάτω και είναι στην καλύτερη στιγμή του να καταναλωθεί.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται