Κέικ λεμόνι, Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια λεμονόπιτα κέικ, η τέλεια λύση για να συνοδεύσεις το καφέ σου. Και αν είσαι λάτρης του σιροπιαστού,...

Κέικ λεμόνι, Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια λεμονόπιτα κέικ, η τέλεια λύση για να συνοδεύσεις το καφέ σου. Και αν είσαι λάτρης του σιροπιαστού, βάλε σιρόπι και γλάσο για να λιώνει στο στόμα! Το καλύτερο κέικ λεμονιού με γιαούρτι που μπορείτε να φανταστείτε. Είναι αφράτο, ελαφρύ και γεμάτο αρώματα.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
1242

Για το κέικ λεμόνι

  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο μαλακό (σε θερμ. δώμ.)
  • 4 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)
  • Ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια
  • 370 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο μαλακό (ή γ.ο.χ.)
  • 1 φακελάκι μπέικιν (20 γραμ.)
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 κεσεδάκι 200 γραµ. γιαούρτι αραιό -όχι στραγγιστό (ή ξινόγαλο)

Για τη φόρμα

  • Λίγο βούτυρο
  • Λίγο αλεύρι

Για το σιρόπι (προαιρετικά)

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. νερό
  • 3 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • Φλούδα από μισό λεμόνι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Υλικά σε θερμοκρασία δωματίου

    Προτιμήστε γιαούρτι με αραιή σύσταση.

    Διαλέξτε φρέσκα και μυρωδάτα λεμόνια.

    Για το κέικ λεμόνι

    Επιλέγουμε φρέσκα λεμόνια, ακέρωτα και βιολογικά.

    Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι.

    Τα αφήνουμε στην άκρη.

    Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μεγάλη μακρόστενη φόρμα κέικ.

    Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

    Την αφήνουμε στην άκρη.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC βαθμούς, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω.

    Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.

    Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα για 4 με 5 λεπτά.

    Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα για κέικ κάθε φορά.

    Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.

    Χαμηλώνουμε το μίξερ. Εναλλάξ προσθέτουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι. 

    Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.

    Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι στο μείγμα για κέικ δεν ανακατεύουμε πολύ.

    Αδειάζουμε το μείγμα για κέικ στην έτοιμη φόρμα.

    Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή από το μείγμα για κέικ η λάμα από ένα μαχαίρι από το κέντρο του.

    Το κέικ λεμόνι είναι έτοιμο, όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.

    Το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στην φόρμα.

    Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

    Το ξαναβάζουμε στη φόρμα.

    Με σουβλί ή με ξυλάκια από σουβλάκι τρυπάμε παντού μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια του.

    Περιχύνουμε σιγά σιγά το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι λεμονιού μέχρι να το πιει όλο.

    Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει τελείως. (Ιδανικά το ξεφορμάρουμε μετά από μερικές ώρες).

    Τότε ξεφορμάρουμε σε πιατέλα το κέικ λεμόνι.

    Για το σιρόπι

    Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5 με 6 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.

    Αν θέλεις μπορείς να το περιχύσεις με απλό λευκό γλάσο.

    Διαφήμιση

    Για το γλάσο

    Για να φτιάξω απλό λευκό γλάσο, βάζω σε ένα μπολ 1 φλ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.

    Ανακατεύω με ένα κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη και να υγροποιηθεί σε απλό λευκό γλάσο.

    Ελέγχω την πυκνότητα του προσθέτοντας λίγο χυμό επιπλέον για πιο ρευστό γλάσο ή λίγη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη επιπλέον για πιο πυκνό γλάσο.

    Ρίχνουμε το λευκό γλάσο αφού κρυώσει τελείως.

    Διαφήμιση

    Μυστικά

    Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 160°C βαθμούς.

    Όλα τα υλικά, γιαούρτι, βούτυρο, αυγά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Ο χρόνος ψησίματος, ποικίλει από φούρνο σε φούρνο.

    Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως πριν το σιροπιάσουμε με το ζεστό σιρόπι.

    Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει για 30 λεπτά με 1 ώρα το λιγότερο, πριν το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα.

    Διαλέξτε ένα γιαούρτι με αραιή σύσταση τύπου αγελαδίτσα ή κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά. Όχι στραγγιστό. Έτσι, θα δώσει την αίσθηση της δροσιάς του.

    Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ξινόγαλο στην ίδια ποσότητα, 200 γραµ.

    Για πιο έντονο άρωμα λεμονιού στο κέικ λεμόνι, ανακατέψτε το ξύσμα λεμονιού στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη ώστε να βγάλει όλα τα αιθέρια έλαια το ξύσμα.

    Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.

    Την επόμενη ημέρα το σιρόπι έχει διαπεράσει σωστά όλη την επιφάνεια από πάνω ως κάτω και είναι στην καλύτερη στιγμή του να καταναλωθεί.

    Μια από τις πιο γρήγορες και εύκολες συνταγές που έχετε φτιάξει. Από τα πιο μυρωδάτα κέικ που θα λατρέψετε! Ακολουθήστε τα βήματα και θα έχετε το καλύτερο κέικ. Σαν σιροπιαστό γλυκό!

    Διαβάστε το μυστικό επιτυχίας για τέλεια κέικ, αλλά και το μυστικό για το σωστό ψήσιμο του κέικ, που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα πιο συχνά λάθη.

    Βίντεο

    Ποιο γλυκό με λεμόνι προτιμάτε;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Κάτι μαγειρεύεται