Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170°C βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μεγάλη μακρόστενη φόρμα.
Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός να αφρατέψουν καλά, για 6 με 7 λεπτά.
Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά να τα πίνει το μίγμα.
Συνεχίζουμε το χτύπημα και απορροφηθούν καλά τα αυγά προσθέτουμε το γιαούρτι και τις βανίλιες.
Με το κόσκινο κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών χτυπώντας με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα, ίσα που να ανακατεύονται.
Παίρνουμε το 1/3 από το μίγμα σε χωριστό μπολ.
Σε ένα φλιτζάνι διαλύουμε το κακάο στο ζεστό γάλα.
Το ρίχνουμε στο 1/3 της ζύμης που έχουμε χωριστά.
Με κουτάλι αναμιγνύουμε να ομογενοποιηθεί.
Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα σοκολάτας.
Βάζουμε στρώσεις στη φόρμα κέικ, βανίλια και κακάο εναλλάξ.
Με τη λάμα από ένα μαχαίρι αναμιγνύουμε ελαφρά τα δύο μίγματα.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, ελέγχοντας με τη λάμα από το μαχαίρι αν είναι έτοιμο.
Αφήνουμε το κέικ με κακάο στη φόρμα για 15 λεπτά και έπειτα στη σχάρα να κρυώσει τελείως.
Είναι από τις συνταγές που δύσκολα αντιστέκεσαι. Ιδανικό για το σχολείο και όχι μόνο. Το τέλειο απογευματινό για να συνοδεύσεις το καφέ ή το τσάι σου.