Εκτέλεση
Βάζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μπεν μαρί, να λιώσουν σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 10′.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τους κρόκους, τη βανίλια και τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά μέχρι ν’ ασπρίσουν και να κρεμώσουν.
Σε άλλο μπολ, βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι και τα χτυπάμε με μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
Δεν τα χτυπάμε πολύ γιατί θα στεγνώσει και θα σχηματίσει κόμπους.
Προσθέτουμε τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολάτα και το ρούμι κι ανακατεύουμε απαλά.
Κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι, προσθέτουμε το αλεσμένο αμύγδαλο και λίγη λίγη προσθέτουμε τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά το μίγμα με σπάτουλα.
Δουλεύουμε με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω με προσοχή για να μη χάσουμε τον όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις..
Βουτυρώνουμε και στρώνουμε με λαδόκολλα μία μεγάλη μακρόστενη φόρμα.
Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ισιώνουμε με το κουτάλι την επιφάνεια.
Ψήσιμο
Ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα για περίπου 50΄-55΄, μέχρι να σφίξει το μίγμα.
Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 30΄.
Μετά το ξεφορμάρουμε σε σχάρα, να κρυώσει καλά.
Αφού κρυώσει, το βάζουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με την επικάλυψη.
Για το γλάσο
Για να φτιάξουμε την επικάλυψη, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί σε μέτρια φωτιά.
Την αφήνουμε να κρυώσει για 20΄.
Με σύρμα χτυπάμε ελαφρά τη σοκολάτα και λίγη λίγη προσθέτουμε την κρέμα.
Χτυπάμε μέχρι να πυκνώσει και να γυαλίσει το μίγμα.
Είναι έτοιμο να το αλείψουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
Όταν μπει στο ψυγείο σφίγγει και παγώνει και γίνεται σταθερό.