Κέικ με ξινόγαλο και μπρόκολο

Εύκολη, υγιεινή και χωρίς μίξερ συνταγή για αλμυρό κέικ με μπρόκολο! Ιδανική για πρωινό ή σνακ.

Εύκολη
0:55

10 μερίδες

10 λεπτά

45 λεπτά

κεικ με μπροκολο - κεικ με ξινόγαλο

Υλικά

Εξοπλισμός

Φόρμα

Φόρμα

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Καθαρίζουμε το μπρόκολο από τις ίνες και κρατάμε μόνο το τρυφερό μέρος.
  3. Το ζεματάμε για 3 λεπτά σε βραστό νερό, το στραγγίζουμε καλά και το αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
    Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο μπρόκολο, αρκεί να το έχουμε ξεπαγώσει και στραγγίσει πολύ καλά.
  4. Αφού στεγνώσει, ψιλοκόβουμε το μπρόκολο.
  5. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα δύο είδη αλευριού, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, την πάπρικα και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
  6. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και το ψιλοκομμένο μπρόκολο, ανακατεύοντας ώστε να καλυφθούν καλά από το αλεύρι.
  7. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, το ελαιόλαδο και το ξινόγαλο (ή το γιαούρτι) μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  8. Ρίχνουμε τα υγρά στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενωθούν όλα. Η ζύμη θα είναι σχετικά κολλώδης — αυτό είναι φυσιολογικό.
  9. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ.
  10. Αδειάζουμε μέσα τη ζύμη, ισιώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και σουσάμι.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού.
  12. Μόλις ψηθεί, αφήνουμε το ψωμί να σταθεί στη φόρμα για 15 λεπτά, ώστε να σταθεροποιηθεί. Έπειτα, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα για να μη νοτίσει.
Απόρρητο